Erişilebilirlik

'Afganistan'da Asker ve Polis Eğitimi Verebiliriz'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Beyaz Saray'da Başkan Obama'yla görüşüyor.

Erdoğan, İstanbul'dan hareketinden önce havaalanında açıklamalar yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan ABD ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine ve işbirliği alanlarının çeşitlendirilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Erdoğan, Beyaz Saray'da Başkan Obama'yla ABD Başkanı'nın daveti üzerine yapacakları görüşme ve birlikte yiyecekleri öğle yemeğinin yanısıra bazı Kongre üyeleriyle de görüşeceğini bildirdi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Başbakan, Obama'yla Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği, her iki ülkenin de gündeminde yeralan bölgesel ve uluslararası konular, ortak uluslararası projeler ve Türkiye ile Amerika arasında mevcut stratejik ortaklık çerçevesinde atılan adımları ele alacaklarını belirtti. Erdoğan, "Irak, Afganistan, Pakistan, Orta Doğu, Doğu Akdeniz, Balkanlar, Kafkaslar, terörle mücadale ve kitle imha silahlarının yayılmasını önleme, küresel mali kriz, iklim değişikliği ve enerji güvenliği konularında görüş alış verişinde bulunacağız," dedi. Başbakan, Afganistan'da NATO üyesi ülkelerden beklenen ek asker sevkiyatı konusundaki bir soruya karşılık, Türkiye'nin bu ülkedeki asker sayısını kısa bir süre önce 1750'ye çıkardığını söyledi ve şu anda bunun dışında asker katkısının düşünülmediğini bildirdi. Erdoğan, Türkiye'nin Afganistan'da asker ve polis eğitimi konusunda katkılarını arttırabileceğini söyledi.

Amerika'dan sonra 8-10 Aralık tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Felipe Calderon'un daveti üzerine Meksika'yı da ziyaret edeceğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, 10 yıllık bir aradan sonra Meksika'yı ziyaret eden ilk Türk Başbakanı olacağını belirtti. Erdoğan, Calderon ve diğer yetkililerle görüşmelerinin yanısıra Meksiko City'de üniversite ve Ticaret Odası'nda konuşmalar yapacağını ve beraberindeki heyetle birlikte 10 Aralık'ta Türkiye'ye döneceğini söyledi.

Başbakanın ABD gezisine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve diğer bazı bakanlarla Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner de katılıyor. Erdoğan, Washington'da bazı düşünce kuruluşlarında konuşmalar da yapacak.

XS
SM
MD
LG