Erişilebilirlik

4 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor işsizliğe karşı mücadelede en büyük görevin Merkez Bankası’na düştüğünü yazıyor. Ancak gazete istihdam zirvesinin toplandığı sırada Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin kendi işini korumaya çalıştığını belirtiyor:

"Bernanke, Senato Bankacılık Komisyonu’nda neden görevini dört yıl daha sürdürmesi gerektiğini açıklıyordu. FED, 2008’den bu yana bir trilyon doları aşkın yeni basılmış parayı piyasaya sürdü. Faiz oranlarını sıfıra yakın bir noktada tuttu. Batmasına izin verilmeyecek kadar büyük birçok şirketi kurtardı. Şimdi de düzenleyici bir kurum olarak, bankaların küçük işletmelere kredi vermesini sağlamak için elindeki büyük yetkileri kullanıyor. Çünkü küçük işletmeler, özellikle ekonominin düzelme döneminde istihdamın artırılmasında büyük bir önem taşıyor. Kongre, işverenlere vergi kolaylıkları sağlanmasını veya yeni bir teşvik paketi çıkartılmasını tartışırken, ekonomiyi refaha götürecek asıl kurum Merkez Bankası’dır."

Washington Post Ben Bernanke’nin görevinin uzatılması gerektiğini savunuyor. Gazete, Bernanke’ye yönelik eleştirilerin özellikle aşırı uçlardan geldiğine dikkat çekiyor:

"Şeffaflık adı altında Merkez Bankası’na yönelik popülist saldırıların arttığı bir dönemde, Bernanke görev süresinin uzatılmasıyla ilgili oturumu bu saldırılara sert cevap vermek için bir fırsat olarak değerlendirdi. Eğer piyasalar FED’i seçilmiş yetkililerin mali aracı olarak algılamaya başlarlarsa, Bernanke’nin görevinin de bir anlamı kalmayacaktır. Amerikan ekonomisi düzelme işaretleri verse de, birçok sorun hala çözülmemiş olarak duruyor. Cumhuriyetçi bir başkan tarafından atanan ve Demokrat bir başkan tarafından görev süresi uzatılan Bernanke, Washington’da ender rastlanan partiler üstü yaklaşımın önemli bir örneğini oluşturuyor. Aşırı uçların ona saldırması da muhtemelen bu özelliğinden kaynaklanıyor."

Boston Globe İsviçre’nin bir zamanlar dini inançlara gösterdiği hoşgörüyle tanındığını yazıyor. Gazete minarelerin yasaklanması kararından sonra, İsviçre’nin bu özelliğini kaybettiğini belirtiyor:

"Eski dünyada, yabancı düşmanlığının köklü bir geçmişi var. Bu düşmanlık şimdi İslamiyet karşıtlığı biçiminde tezahür ediyor. İsviçre’de yeni minareler yapılmasını yasaklayan kararın İsviçre mahkemelerinden veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden geri döneceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak hoşgörüsüzlüğün panzehiri esas olarak siyasi ve toplumsal alanda aranmalıdır. Aydın politikacılar, çoğulculuk ilkesini savunmalıdırlar. Vatandaşlar da, barışçıl Müslüman komşuları ile el Kaide bağlantılı teröristler arasındaki farkı anlamak zorundadır. Minareler, kilise kulelerinden daha büyük bir terör sembolü değildir.
"

New York Times
sağlık reformunun yasalaşması halinde sigorta primlerinin artacağı yönündeki eleştirilere karşı çıkıyor. Gazete, sigorta sektörünün bu iddiasının Kongre Bütçe Dairesi’nin raporuyla çeliştiğini belirtiyor:

"Kongre Bütçe Dairesi, uzun bir süredir merakla beklenen raporunu açıkladı. Buna göre, 2016 yılında Amerikan halkının büyük bir kısmı, mevcut yasalara göre ödeyeceklerinden daha düşük sigorta primleri ödeyecekler. Sigorta sektörü ve Cumhuriyetçi müttefikleri, bireysel sigorta almak zorunda kalacak 32 milyon insanın yüzde 10 ila yüzde 13 daha fazla prim ödemek zorunda kalacağını savunuyor. Ancak bunlardan 14 milyonu, yüksek prim ödeyerek daha fazla hizmet alma imkanına sahip olacak. 18 milyon kişi ise federal vergi indiriminden yararlanarak yüzde 56 ila yüzde 59 oranında daha düşük prim ödeyecek. Ancak sigorta sektörü böylesine önemli bir avantajı görmezden geliyor."

XS
SM
MD
LG