Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Asker Kararına Saygı Duyuyoruz'


Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Orgeneral James Jones Türkiye'nin Afganistan kararına saygı duyduklarını açıkladı.

Başkan Barack Obama Afganistan'a ek 30 bin Amerikan askeri göndermeyi kararlaştırmış; NATO mütefiklerinden de destek talep etmişti. Obama’nın ek asker gönderme çağrısına bölgede askeri bulunan 44 ülkeden 25’i olumlu yanıt verdi. NATO üyeleri ve ortakları Afganistan’a 7000 ek asker gönderme taahhüdünde bulundular.

Şu an Afganistan’da yaklaşık 1750 askeri bulunan Türkiye, muharip güç gönderme kararı alan 25 ülke arasında yer almadı. Türkiye, Afganistan'a muharip güç yerine üç eğitim timi gönderecek. Bu timlerden biri askeri güç eğitim timi, diğer ikisi ise polis egitim timi niteliğinde olacak.

Türkiye halen Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü'nün (ISAF) Kabil Bölge Komutanlığını yürütüyor.

Washington'da Yabancı Basın Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Ulusal Güvenlik Dnaışmanı emekli Orgeneral James Jones Türkiye'nin zaten Afganistan'a önemli katkıları olduğunu, muharip güç göndermeme kararına da saygı duyduklarını açıkladı.

Jones, Türkiye'nin Afganistan'da nüfuzunu kullandığını, ekonomik yardım yaptığını hatırlattı ve Türkiye'nin desteğinin her zaman memnunlukla karşılandığını söyledi. Askerlerin görevine sınırlama getirilmesini genelde tercih etmediklerini belirten Jones, yine de bu kararın egemen bir devlet tarafından alındığını ve buna saygı duyuduklarını vurguladı.

Jones, Amerika'nın ve NATO'nun Afganistan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Stanley McChrystal'ın da Türkiye'nin katkısından memnun kalacağını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü Beyaz Saray'da Başkan Obama'yla görüşecek. Orgeneral Jones bu ziyaretin Türk Amerikan ilişkileri açısından önemli olduğunu
söyledi.

Türkiye'nin bölgesini etkileyebilen bir ülke olduğunu belirten Jones, Ankara'nın İran, Afganistan ve Avrupa'daki rolüne dikkati çekti.

XS
SM
MD
LG