Erişilebilirlik

Amerika'nın Yeni Afganistan Stratejisi


Başkan Barack Obama yeni Afganistan stratejisini açıklarken şöyle dedi:

“Hayati ulusal çıkarlarımız Afganistan’a ek 30 bin Amerikan askeri göndermemizi gerektiriyor. 18 ay sonra askerlerimiz ülkeye dönmeye başlayacak. Girişimi ele almak ve kuvvetlerimiz ülkeden çekilirken sorumluluğu üstlenecek bir Afgan gücü kurulması için bu askerlere ihtiyacımız var.”

Hedef değişmiş değil: Afganistan ve Pakistan’da el-Kaide’yi çalışamaz hale getirmek, yerinden atmak ve yenilgiye uğratmak; Amerika ve müttefiklerini gelecekte tehdit edemez hale getirmek. Başkan Obama bu hedeflere ulaşmak için Amerika’nın Afganistan içinde şu adımları atması gerektiğini vurguladı:

“ El-Kaide’ye üs kurma imkanı vermemeliyiz. Taleban’ın sağladığı ilerlemeyi geriçevirmek ve hükümeti devirme yeteneğine ulaşmasını önlemek zorundayız. Ayrıca Afgan güçleri ve hükümetini gelecekte ülke sorumluluğunu üstlenebilmesi için güçlendirmeliyiz.”

Ek 30 bin asker, militanları hedef almak ve kalabalik yerleşim merkezlerini güven altına almak için mümkün olduğu kadar hızlı sevkedilecek. Bu, Amerikan kuvvetlerine Afgan güvenlik güçlerini görev yapmaya hazır şekilde eğitme fırsatı verecek. Ayrıca Amerika NATO müttefiklerinden daha çok asker isteyecek. Obama” Burada sözkonusu olan sadece NATO’nun saygınlığı değil. Müttefiklerimizin güvenliği, dünyanın ortak güvenliği sözkonusu” dedi.
Amerika, ayrıca BM ve Afgan halkıyla etkili bir sivil strateji geliştirmek için birlikte çalışacak. Bu stratejide yolsuzlukla mücadele eden ve Afgan halkına hizmet veren liderler desteklenecek.
Afganistan’da başarı, ayrılması mümkün olmayan bir şekilde Amerika’nın Pakistan ile ortaklığına bağlı. Taleban, Pakistan’ın sınır bölgesinde kök saldığı için sınırın iki tarafında da işleyecek bir bir stratejiye ihtiyaç var. Amerika, Pakistan’ın her iki ülkeyi de tehdit eden aşırı eğilimli grupları hedef alma yeteneğini güçlendirecek. Başkan Obama” Yeri bilinen ve niyetleri açık teröristler için güvenli bir bölge kurulmasına izin veremeyiz” dedi.

Başkan Obama "Afganistan’daki terörist tehditle mücadele haklıdır ve kararlılığımız sarsılmazdır. Hakkın kuvveti doğurduğuna olan inançla; daha emin bir Amerika, daha güvenli bir dünya ve en derin korkuları değil en büyük umutları temsil eden bir gelecek kurma kararlığıyla hareket edeceğiz” dedi.

XS
SM
MD
LG