Erişilebilirlik

Türkiye Muharip Güç Vermedi


Başkan Barack Obama’nın Afganistan’a ek asker gönderme çağrısına bölgede askeri bulunan 44 ülkeden 25’i olumlu yanıt verdi. NATO üyeleri ve ortakları Afganistan’a 7000 ek asker gönderme taahhüdünde bulundular. Bazı ülkeler az bazıları ise oldukça önemli sayıda asker gönderme kararı alırken ulaşılan sayı NATO’nun beklentilerini karşılar nitelikte. ABD’nin de göndereceği en az 30 bin ek askerle birlikte bölgedeki uluslararası güç rahat bir nefes almış olacak.

Şu an Afganistan’da yaklaşık 1750 askeri bulunan Türkiye, muharip güç gönderme kararı alan 25 ülke arasında yer almadı. Türkiye, Afganistan'a muharip güç yerine 3 eğitim timi gönderecek. Bu timlerden biri askeri güç eğitim timi, diğer ikisi ise polis egitim timi niteliğinde olacak.

Türkiye'nin ağırlığı Afgan güçlerinin eğitimine vermesi Obama'nın yeni stratejisiyle örtüşüyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin katkısının öteden beri sürdüğünün altını çiziyor: “Sayın Obama yeni stratejisini açıkladı. Biz zaten ondan önce de Afgan ordusunun eğitimi konusunda her zaman her türlü desteği vermeye hazırdık. Bunu bir talep üzerine gerçekleşen bir şey gibi görmemek lazım.”

Türkiye, yeni stratejinin de önemli bir parçası ve hatta uluslararası gücün çekilmeye başlamasının da şartlarından biri olan Afgan ordusunun kendi ayakları üzerinde durur hale gelmesine büyük önem veriyor: “Afganistan’daki bütün etnik grupların katıldığı bir Afgan ulusal ordusunun oluşmasının Afganistan’ın geleceği açısından da bölgenin geleceği açısından da büyük öneme haiz olduğunu düşünüyoruz. O bakımdan da bundan sonra bu alandaki çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.”

Hedef mümkün olduğu kadar fazla sayıda muharip güç toplanmasıydı. Türkiye’nin muharip güç taahhüdü altına girmemesi yapılan katkının değerini düşürmüyor. Bu durumun altı Davutoğlu tarafından da kalın bir şekilde çiziliyor: “Bu katkılar Afganistan’ın istikrarı için diğer askeri katkı kadar belki onlardan çok daha önemlidir. Afganistan’ın başkentinin güvenliği şu an bizden soruluyor. O bakımdan Türkiye’nin sağladığı bu katkının azımsanmaması gerekir.”

Aslında bu görüş ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından da paylaşılıyor. Türkiye’nin Afganistan’da başından bu yana kendi yanlarında olduğunu söyleyen Clinton, Türkiye’ye müteşekkir olduğunu ifade etti.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG