Erişilebilirlik

Washington'da Erdoğan - Obama Görüşmesi Gündemde


Amerika’nın önemli düşünce kuruluşlarından Washington’daki Alman Marshall Fonu’nda bugün düzenlenen toplantıda, Pazartesi günü Beyaz Saray’da Başkan Barack Obama’yla görüşecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sırasında öne çıkacak konular tartışıldı.

Transatlantik Akademi üyesi Nathalie Tocci, son zamanlarda Türkiye’nin dış politikasında önemli değişiklikler olduğuna dikkati çekerken, iç politikadaki gelişmelerin bu süreci etkileyecek önemli etkenlerden biri olacağını vurguladı.

Transatlantik Akademi üyelerinden Profesör Ahmet Evin ise, Başbakan Erdoğan’ın Washington’daki temaslarında Amerika’nın Afganistan’a asker talebiyle enerji alanındaki konuların öne çıkacağını belirtti. Profesör Evin, Türkiye’nin bir şekilde Afganistan stratejisine katkıda bulunacağını, ancak bu katkının ne olacağının merak edildiğini söyledi. Avrupa’nın enerji kaynaklarının güvenlik açısından kontrolünü Rusya’ya bırakmamak için Nabucco Projesi’nin de tartışılacağını söyleyen Ahmet Evin, boru hattının nasıl dolacağı konusunun İran’la ilişkileri de etkileyeceğine dikkati çekti.

Alman Marshall Fonu uzmanı Ian Lesser ise görüşmelerde İran’ın gündemin bir numaralı maddesi olacağını söyledi. Washington’un öncelikli konularından olan İran’ın nükleer silahlanmasıyla ilgili olarak Amerika’yla Türkiye’nin endişeleri ve bakış açılarının farklı olduğunu kaydeden Lesser, ancak iki ülkenin birbirine tamamen zıt bir politika izlemediğini belirtti. Bunun yanısıra, Afganistan konusunda politika olarak Avrupa ile aynı doğrultuda hareket eden Türkiye’nin asker gönderme talebini yerine getireceğini düşünmediğini söyleyen Lesser, Türkiye’nin İsrail ve Ermenistan’lailişkilerinin de Obama-Erdoğan görüşmesinde öne çıkacağını belirtti.

XS
SM
MD
LG