Erişilebilirlik

2 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Amerikan gazetelerinin bugünkü manşetleri başkan Obama’nın Afganistan’a 30 bin ek asker gönderme kararına ayrılmış durumda. Washington Post yaptığı yorumda Obama’nın bu kararına ilişkin gerekçelerini ikna edici buluyor.

"Obama’nın Temmuz 2011’de askerleri geri çekmeye başlama sözünü tutup tutamayacağını şimdiden bilemeyiz. Bu hedefe ulaşabilmek için Afgan birliklerinin eğitimine hız vermek ve Afgan hükümetinin etkinliğini artırmak gerekiyor. Ancak yine de bir çekilme takviminin belirlenmesi doğru bir yaklaşımdır. Karzai’nin ve yardımcılarının, Amerika’nın sonsuza kadar Afganistan’da kalmayacağını bilmeleri gerekiyor. Amerikalı generallerin ve diplomatların da yaptıkları işlerin yakından izleneceğini ve denetleneceğini bilmeleri gerekiyor. Afganistan savaşı zaten şu anda Amerikan tarihinin en uzun savaşına dönüşmüş durumda. Bu savaşın sonsuza kadar devam etmemesi için Obama’nın da üzerinde büyük bir baskı olacaktır."

New York Times ise Obama’nın takviye birlik gönderme kararını, Amerikan birliklerinin görev tanımını sınırlayarak dengelediğini yazıyor. Gazete, Obama’nın doğru ve cesur bir karar verdiğini savunuyor.

"Obama, Amerika’yı ve Amerika’nın yaşamsal çıkarlarını tehlikeye sokacak bir yenilgiyi önleyecek tek yöntemi benimsediği için doğru bir karar aldı. Kendi partisinin büyük bir kısmının karşı çıktığı zor ve maliyeti yüksek bir yöntemi seçmekle de cesaretini gösterdi. Obama’nın “son tahlilde Afganistan’dan Afgan hükümetinin ve daha da önemlisi Afgan halkının sorumlu olması gerekir” diyerek dikkatlice dengelenmiş bir strateji belirlemesi, muhtemelen hem liberaller hem de muhafazakarlar tarafından eleştirilecektir. Ayrıca Afgan yetkilileri de Amerika’nın desteğine ne kadar süre boyunca ve ne ölçüde güvenecekleri konusunda endişeye sürükleyecektir. Ancak Obama, şiddet yanlısı aşırı unsurların oluşturduğu tehditle başa çıkabilmek için, gönülsüz de olsa iyi düşünülmüş büyük bir adım attı."

USA Today ise Obama’nın açıkladığı Afganistan stratejisini hayata geçirmesinin hiç de kolay olmayacağı görüşünde… Ancak gazete yine de bu stratejinin umut verici olduğunu vurguluyor.

"Geçtiğimiz sekiz yılda yapılan bütün hatalara rağmen, Amerika hala avantajlı konumda. Askeri açıdan büyük bir üstünlüğe sahip ve isyancılarla mücadelede giderek daha da ustalaşıyor. Taliban’a duyulan tepki, Karzai hükümetine veya Amerika’ya duyulan tepkiden daha fazla. Ancak hiçbir savaş, halkın desteği olmadan sonsuza kadar sürdürülemez ve belki de Obama’nın önündeki en büyük sorun Amerikan halkının Afganistan Savaşı’na verdiği desteği yeniden artırmak olacaktır. Ancak savaşın alternatifi, nükleer silahların bulunduğu bir bölgeyi Taleban / el Kaide ittifakına terk etmek olacaktır ki, böyle bir şey söz konusu bile olamaz."

Los Angeles Times Obama’nın açıkladığı Afganistan stratejisine şüpheyle yaklaşıyor. Gazete, Obama’nın konuşmasında ciddi çelişkiler bulunduğunu öne sürüyor.

"Obama, Afganistan’daki savaşın tırmanacağını açıklarken bile, geri çekilmenin hesabını yapıyordu. Pakistan’a Amerika’nın Güney Asya’da uzun vadeli bir hesap yaptığı güvencesini verirken, Amerika’nın bölgedeki askeri müdahalesinin bir sınırı olduğunu söylüyordu. Obama’nın hitabet gücünü takdir ediyoruz. Salı günü yaptığı konuşma da net ve ikna ediciydi. Ancak kendisini dinleyen bu kadar farklı kesimlere böylesine çelişkili vaatlerde bulunan Obama’nın verdiği sözleri tutup tutamayacağını da merak ediyoruz."


XS
SM
MD
LG