Erişilebilirlik

Savaş Suçlarıyla Mücadelede Küresel İşbirliği


Savaş Suçlarıyla Mücadelede Küresel İşbirliği
Savaş Suçlarıyla Mücadelede Küresel İşbirliği

Kongo Demokratik Cumhuriyetinin doğu eyaletlerinde terör estiren isyancı ordunun iki liderinin bu ay Almanya’da tutuklanması Orta Afrika’da insanlığa karşı işlenen suçlarla mücadelede uluslararası kararlılığı gösteriyor.

Kısa adı FDLR olan Rwanda’nın Kurtuluşu için Demokratik Güçler adlı örgütün iki lideri, Ignace Murwanashyaka ve Straton Musoni Alman polisi tarafından tutuklandı. Kongo’nun uzak bölgelerinde faaliyet gösteren örgüt yıllardır sivil halkı öldürüyor, kadınların ırzına geçiyor ve bölgenin zengin maden kaynaklarını eylemlerini finanse etmek için kullanıyordu.

Amerika, Almanya’nın girişimini ve örgüt liderlerini tutuklayan diğer hükümetlerin aldıkları önlemleri memnunlukla karşıladı. Fransa, grubun üçüncü adamı Callixte Mbarushimana hakkında da soruşturma yaptığını açıkladı.

Uganda geçenlerde 1994’deki Rwanda soykırımındaki rolü nedeniyle aranan örgüt komutanlarından Idelphonse Nizeyimana’yı tutukladı. Amerika ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin diğer üyeleri, örgüt liderlerine seyahat yasağı koydu ve mal varlıklarını dondurdu.

Uluslararası topluluk örgüt liderlerini etkisiz hale getirme yolunda adımlar atarken Amerika, örgütü silahlarını bırakmaya ve Kongo’daki BM barışgücü temsilciliğine teslim olmaya çağırdı. BM temsilciliği, 1300’den fazla eski örgüt militanının Rwanda’ya dönmesini ve aldıkları mali yardımla normal ve barışçı bir sivil yaşam sürdürmelerini sağladı.

XS
SM
MD
LG