Erişilebilirlik

Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 20. Yıldönümü


Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 20. Yıldönümü
Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 20. Yıldönümü
<!-- IMAGE -->

Angela Merkel, Amerikan Kongresi’nin ortak oturumunda konuşan ilk Alman başbakanı oldu. Merkel, bu fırsatı kullanarak Amerika’ya Berlin Duvarı’nın yıkılması ve sadece Almanya değil Avrupa’nın da yeniden birleşmesindeki rolü nedeniyle teşekkür etti. Başbakan Merkel, ”Biz Almanlar size, Amerikalı dostlarımıza ne kadar borçlu olduğumuzu biliyoruz. Ülke olarak ve ben şahsen bunu asla unutmayacağız” dedi.

Merkel, birleşen Almanya’nın komünist yönetim altında yetişen ilk lideri oldu. Başbakan Merkel, eski Doğu Almanya’daki çocukluk yılları için ”Duvar, tel örgüler ve nöbetçilere ateş emri benim özgür dünyaya ulaşmamı sınırladı” dedi. 1980’lerde Doğu Avrupa’da gelişen toplu özgürlük talebi, bölgede ve sonunda Sovyetler Birliği’nin kendisinde komünist rejimleri deviren inanılmaz bir güç oldu. Başbakan Merkel, ”Bir zamanlar sadece karanlık bir duvar olan yerde birden bir kapı açıldı ve içinden geçerek sınırları aştık, sokaklara, kiliselere yürüdük” dedi.

Bu, Avrupa’nın ortasında birleşik, demokratik ve refah içinde bir Almanya’nın kurulması yolunu açan “inanılmaz bir özgürlük armağanı” oldu. Başkan Barack Obama, geçen yirmi yıl içinde Amerika’yla Almanya arasındaki ittifak, transatlantik ilişkilerinin olağanüstü bir temel direği oldu. Almanya, askerlerinin barış ve istikrar getirmeye çalıştığı Afganistan dahil birçok konuda güçlü bir müttefik oldu. Başbakan Merkel, ayrıca iklim değişikliği sorunuyla mücadele kararlılığı gösterirken İran’ın nükleer silah edinmesini önleme çabalarını destekledi.

Merkel, “Avrupalılar ve Amerikalılar’ı biraraya getiren ve yakın tutan ortak değerleridir” dedi. Bu, bireyin haklarının yadsınamaz olduğu konusundaki ortak fikirdir. Bu, özgürlüğün sorumluluk gerektirdiği yolundaki ortak anlayıştır. Soğuk savaşı sona erdiren bu değerlerdir ve bu inançlar birleşik Almanya ve transatlantik ittifakına rehberlik etmeye devam edecektir.

Amerika, daha uzun yıllar Amerikan ve Alman halklarının birlikte çalışarak özgürlüklerin sınırlarını genişletme ve Atlas Okyanusu’nun iki yanındaki sıradan erkek ve kadınlar için refah yaratma hedefini sürdürmeye kararlıdır.

XS
SM
MD
LG