Erişilebilirlik

Pakistan'ın Taleban Karşıtı Operasyonları


Pakistan'ın Taleban Karşıtı Operasyonları
Pakistan'ın Taleban Karşıtı Operasyonları
<!-- IMAGE -->

Pakistan hükümeti, topraklarında faaliyet gösteren aşırı unsurlara karşı askeri saldırıya devam ederken savaşı bu unsurların karargah kurduğu kuzey-batı sınır bölgesine kaydırdı.

Çatışmalar, İslamcı militanların merkezi olarak görülen nüfusu az, dağlar ve kayalık araziyle kaplı Güney Veziristan bölgesinde yoğunlaşıyor.

Son aylarda kuzeybatı sınır bölgelerindeki Taleban isyancıları, kalabalık nüfuslu Pencap eyaletindeki militanlar ve yabancı el-Kaide savaşcıları güçlerini birleştirdiler, Ekim başından itibaren çok sayıda kişinin öldüğü bir saldırı dalgası başlattılar.

Amerika Savunma bakanı Robert Gates, Pakistan hükümetinin Taleban militanlarının faaliyetini bastırması gerektiğini söylüyor.

Gates’e göre Pakistan’ın bu kesiminde girişilen terörist saldırılar, bu sorunla mücadeleye başlanması gerektiğini açıkça ortaya koydu. Gates, Amerika’nın Pakistanlılara bu mücadelelerinde son derece destek verdiğinn açık olduğunu vurguladı.

Amerika, Pakistan’ın bu kesimindeki gelişmeleri, büyük ölçüde Afganistan’da olanların bir parçası olarak görüyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly, Pakistan’a yardımcı olmanın en büyük nedenlerinden birinin, Afganistan’da da başarıya ulaşma olanağı yaratması olduğunu söyledi.

Kelly” Ortak bir hedefimiz var. Bu da şiddet yanlısı aşırı unsurlarla mücadele. Pakistan ile Afganistan arasında bir bağlantı görüyoruz. Pakistan hükümetini sınırları içindeki bu şiddetli yanlısı aşırı unsurlar ve terörist örgütlerle mücadelede destekleme nedenlerimizden biri, elbette sınır bölgeleri arasında, Pakistan ile Afganistan arasındaki bu bağlantı,” dedi.

Sözcü Kelly “Pakistanlılardan bizimle omuz omuza savaşmalarını istemedik. Onlara sınırları içindeki bu aşırı unsurlarla mücadele ederken ortaklık önerdik. Pakistan hükümetine güvenimiz tam ve çabalarını destekliyoruz” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG