Erişilebilirlik

İran'dan Gizli Bir Nükleer Tesis Daha


İran'dan Gizli Bir Nükleer Tesis Daha
İran'dan Gizli Bir Nükleer Tesis Daha

Başkan Barack Obama BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada barış ve refaha ancak uluslararası işbirliğiyle ulaşılabileceğini söyledi.

Bu işbirliğinin bir ilkeye dayanması gerektiğini vurgulayan Obama, ”Tüm ülkelerin hakları vardır ama tüm ülkelerin sorumlulukları da vardır. Bunun işlemesi, bu karşılıklı pazarlık sayesinde gerçekleşir,” dedi.

Obama’nın konuşmasından bir kaç gün sonra uluslararası topluluk, İran’ın, tüm nükleer çalışmalarını açıklayacağı yolundaki uluslararası yükümlülüklerini ihlal ederek Kum kenti yakınlarında gizli bir uranyum zenginleştirme tesisi inşa ettiğini öğrendi. Başkan Obama yeni zenginleştirme tesisinin ”nükleer silahların yayılmasını önleme rejiminin temel direğine doğrudan meydan okuma” olduğunu söyledi.

Obama, ”İran’ın, halkının enerji ihtiyacını karşılayacak barışçı nükleer güce sahip olma hakkı var. Ancak bu tesisin büyüklüğü ve kuruluş şekli barışçı programla uyuşmuyor. İran, tüm ülkelerin uymak zorunda olduğu kuralları ihlal ediyor, küresel silahsızlanma rejimini tehlikeye sokuyor, kendi halkına hakettiği fırsatlara erişmesini önlüyor, dünya ve bölgede güvenliği ve istikrarı tehdit ediyor” şeklinde konuştu.

Başkan Obama İran’ın nükleer programı konusunda ciddi, anlamlı görüşmelere hala kararlı olduğunu, ancak İran’ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirerek uluslararası topluluğun güvenini hızla kazanma zamanı geldiğini söyledi.

Başkan Obama, ”İran BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymalı ve uluslararası topluluğunun bir üyesi olarak sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduğunu açıkça göstermelidir” dedi.

XS
SM
MD
LG