Erişilebilirlik

Bugün Dünya AIDS Günü


Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, HIV virüsü taşıyan hastaların tedavi kapsamını genişletmek için yeni bir girişim başlattı.

Zuma, önümüzdeki Nisan ayından itibaren HIV virüsü taşıyan bir yaşından küçük çocukların tedavisine başlanacağını açıkladı.

Güney Afrika, AIDS hastalığının en yaygın olduğu ülke. Tahminlere göre Güney Afrika’da 5 milyon 700 bin kişi, HIV virüsü taşıyor.

AIDS’in dünyada insan sağlığına karşı en büyük tehditlerden biri haline gelmesinin üzerinden 30 yıl geçti. Birleşmiş Milletler son yıllarda AIDS’e yakalanma oranının düştüğünü bildirse de, bu hastalıkla yaşayanların sayısı hala ciddiye alınacak kadar fazla. Halen dünyada 33 milyon kişi HIV virüsü taşıyor.

AIDS’in 1980’lerde yaygın hale gelip dünyayı tehdit etmeye başlamasından bu yana 25 milyon kişi bu hastalık yüzünden hayatını kaybetti. Gelişmekte olan ülkelerdeki yoksul ve orta sınıf bu hastalıktan en çok etkilenen grup oldu.

Hastalığın tedavisinde bazı başarılar elde edildi. Hastalığa karşı geliştirilen ilaçların maliyetleri düşürüldü. Böylece yoksullara tedavi imkanı sağlandı. Ulusal Allerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Doktor Anthony Fauci şöyle konuşuyor:

"Tedavi gören hastaların oranına bakacak olursanız birkaç yıl önce onbinlerce hastadan söz ediyorduk. Şimdi ise 4 milyon hasta tedavi görüyor."

Doktor Fauci, AIDS konusunda çok yol alınmış olsa da, doktor ve araştırmacıların hala hastalığı kontrol altına alabilmek için önemli çalışmalar yürüttüğünü söylüyor.

"Bu çalışmalardan belki de en önemlisi: Aşı. Çok kapsamlı bir önleyici program için mutlaka güvenli ve etkili bir aşıya ihtiyacımız var."

Bugüne kadarki en geniş çaplı aşı deneyi bu yıl Tayland’da yapıldı. Thanad Yomha deneye katılan AIDS hastalarından biri:

"Bunu gelecek nesillere faydası olsun diye yaptım."

Araştırmacılar aşının HIV kapma oranını küçük ancak dikkate değer bir oranda düşürdüğünü söylüyor. Bu da umutları arttırıyor. Dr. Fauci şöyle konuşuyor:

"Bu çalışma daha iyi aşılar yapabileceğimizi gösterdi. Bu sayede de virüs kapmayı önlemede daha etkili olabileceğiz. "

Bilimadamları ayrıca virüsün bulaşmasını önleyen krem ve jeller üzerinde de çalışıyor. Bu krem sayesinde özellikle prezervatif kullanımının yaygın olmadığı yerlerde kadınlar daha iyi korunabilecek.

Doktorlar ayrıca sıtmada başarılı olan, enfeksiyon önleyici Propolactic ilacını deniyor.

Hastalığı önleme çalışmalarında zorluklar devam ediyor. Küresel ekonomik krizle birlikte gelen finansal sıkıntılar bu zorlukların başında geliyor. Robert Hecht bu konuda uzman:

"Daha geniş ama akıllı ve odaklanmış bir hastalık önleme programına ihtiyacımız var."

Hecht’e göre AIDS salgınından etkilenen bütün ülkelerde, ulusal sağlık sigortaları, hastalığın tedavisini karşılayacak şekilde düzenlenmeli. AIDS’in kronik bir hastalık olduğunu belirten Hecht, daha uzun yıllar bu mücadelenin süreceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG