Erişilebilirlik

Obama Afganistan Planını Bu Akşam Açıklıyor


Başkan Barack Obama Afganistan’a 34 bin Amerikan askerinin daha gönderilmesini öngören yeni stratejisini bu akşam açıklıyor.

Obama, konuşmasını New York’taki West Point Askeri Akademisinde yapacak.

Ek kuvvetlerle birlikte Afganistan’daki Amerikan askerlerinin sayısı yaklaşık 100 bini bulacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Obama’nın askerlerin Afganistan’dan ne zaman çekileceğine ilişkin bir takvim de sunacağını söyledi.

Gibbs, Obama’nın konuşmasında ayrıca Afganistan hükümetten yolsuzluk ve kötü yönetimi düzeltmek için atması gereken adımları vurgulayacağını belirtti.

Başkan Obama, yeni strateji hakkında bu sabah Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Devlet Başkanı Ali Asıf Zerdari’ye bilgi verdi.

Afganistan Stratejisi Nasıl Hazırlandı?

Obama aylardır danışmanlarıyla Afganistan stratejisini değerlendiriyor. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs dün yeni Afganistan stratejisinin belirlendiğini söyledi ancak ayrıntı vermedi:

“Bu sonu belli olmayan bir operasyon değil. Afgan halkına ortak oluyoruz. Güvenliği kendileri sağlayabilsin diye askerlerini ve polislerini eğitiyoruz.”

Gibbs, Afganistan’da başarıya ulaşmanın ne anlama geldiğini açıklamadı ancak başarabilecekleri hedefler üzerinde durduklarını söyledi:

“Bir yıl öncesine göre Afganistan’daki asker sayımızı iki katına çıkardık. Obama Amerikan halkına şu güvenceyi vermeye çalışıyor: ‘Başarıya ulaşmak için gerekli kaynakları ayırdık.’ Bu görevi bu askerlerin yarısıyla yapamazdık.”

New York Times: Obama Çıkış Takvimini de Açıklayacak

New York Times gazetesi Obama’nın bu akşamki konuşmasında Afganistan’dan çıkış stratejisini de açıklayacağını bildiriyor. Ancak çekilme takvimi tartışmaları muhalefetteki Cumhuriyetçilerin tepkisini çekti:

“Çekilme takvimi tartışmaları son derece tehlikeli. Bu tür açıklamalar Taleban’a ‘sabırlı olun yakında çekileceğiz’ mesajını veriyor. Ayrıca bu NATO müttefiklerimizin ek destek vermesinin de önüne geçecek.”

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs bu iddiaları reddetti.

Gibbs,’Afganistan operasyonunun sonsuza dek sürmeyeceğini belirtmek ne müttefiklerimizi caydırır ne de düşmanlarımızı cesaretlendirir’ diye konuştu.

Beyaz Saray Obama’nın müttefik ülkelere de danıştığını açıkladı. Obama, Afganistan, Pakistan, İngiltere, Fransa, Danimarka, Rusya, Avustralya, Hindistan, Çin, Polonya ve Almanya liderlerine kararı hakkında bilgi verdi.

XS
SM
MD
LG