Erişilebilirlik

ABD: 'İran Kendini Uluslararası Toplumdan Dışlıyor'


Amerika’nın Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi, İran’ın on yeni uranyum zenginleştirme tesisi daha kurmayı planladığını açıklamasının, bu ülkenin daha da dışlanmasına neden olacağını ve yeni yaptırımların yolunu açacağını bildirdi.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Susan Rice, Obama yönetiminin İran’ın son açıklamasını “kabul edilemez” bulduğunu söyledi.

“Uluslararası Atom Enerji Dairesi yönetim kurulu geçen hafta çıkardığı karar tasarısıyla birlik ve kararlılık gösterdi,” diye konuşan Rice, İran’ın 10 uranyum zenginleştirme tesisi kurmaya niyetlenmesinin doğru bir karar olmadığını, bu şekilde kendini uluslararası toplumdan daha da dışlayacağını söyledi.

Atom Enerji Dairesi’nin yönetim kurulu geçen hafta Viyana’da aldığı kararla İran’dan, Kum kentindeki gizli nükleer tesisin faaliyetlerini durdurmasını istemişti. Buna karşılık İran 10 yeni tesis daha kuracağını, bu tesislerden beşi için yer izni alındığını bildirdi.
Büyükelçi Rice Amerika’nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi diğer dört ülke ve Almanya’yla birlikte, İran’ın nükleer sorununu çözmek için iki ayrı yol izlendiğini açıkladı.

Susan Rice, Amerika ve bu ülkelerin İran’la bir yandan diyalogu devam ettirdiğini, diğer yandan da baskı yapmayı sürdürdüğünü bildirdi. İran’ın diyalog yoluyla yapılan önerileri kabul etmeye hazır olmadığı yönünde işaretler verdiğine dikkati çeken Rice, bu durumda baskı mekanizmasına daha fazla ağırlık verileceğini kaydetti.

Başkan Barack Obama, Güvenlik Konseyi aracılığıyla yeni yaptırımlara başvurmadan önce İran’a yönelik diplomatik çabaları bu yılsonunda gözden geçireceğini açıkladı. Tahran hükümeti, Güvenlik Konseyi’nin tüm çağrılarına rağmen uranyum zenginleştirmeye devam ediyor.

İran, nükleer programının sivil amaçlı olduğunu iddia etse de, birçok Batılı ülke zengin enerji kaynaklarına sahip bu ülkenin nükleer enerjiyi askeri amaçlarla kullanmaya çalışabileceğinden kuşkulanıyor.

XS
SM
MD
LG