Erişilebilirlik

30 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El Baradey’in görevinden ayrılmak üzere olduğunu hatırlatıyor. Gazete, Baradey’e İran konusunda yöneltilen eleştirilerin haklı olmadığını savunuyor:

“Yaşadığı Irak deneyimi ve elindeki yetkiler düşünüldüğünde, El Baradey’in İran konusunda dikkatli davranması anlaşılır bir şeydi. Ancak El Baradey, elindeki sınırlı seçenekler arasında en doğru kararı verseydi bile, sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi mümkün değildi. Elbette İran’ın nükleer silah sahibi olması hem bölgede hem de dünyada istikrarsızlık yaratacaktır ve mutlaka önlenmelidir. Ancak Kongre Dış İlişkiler Komitesi’nin Senato’ya sunduğu raporda da belirtildiği gibi, İran’ın nükleer silah sahibi olmasının önlenmesi teknik değil siyasi bir sorun. İran ile Amerika arasındaki güvensizliği yansıtan bu sorunun, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından değil, siyasi liderler tarafından ele alınması gerekir.”

USA Today, Tarık ve Michele Salahi çiftinin güvenliği atlatarak Beyaz Saray’da düzenlenen bir yemeğe katılmasını skandal olarak yorumluyor. Gazete, çifte caydırıcı bir ceza verilmesini istiyor:

“Dikkat çekmeye çalışan bir çiftin, bütün güvenlik önlemlerini aşarak Hindistan Başbakanı onuruna verilen yemeğe katılması ilk bakışta eğlenceli görünebilir. Ancak yaşanan bu olay, hem bazılarının şöhret olabilmek adına neler yapabileceğini göstermesi hem de başkanın güvenliği açısından ciddi kaygı yarattı. Sevindirici olan tek nokta, Gizli Servis’in olayın bütün sorumluluğunu üstlenmesiydi. Gizli Servis müdürü Mark Sullivan olaydan büyük kaygı ve utanç duyduklarını açıkladı. Utanç kelimesinin birçok kişi tarafından unutulduğu bir dönemde bu ifadeyi duymak çok garip geliyor.”

New York Times yerel metro ve tren hatlarında federal güvenlik kurallarının geçerli olmadığını hatırlatıyor. Gazete, Obama yönetiminin bu hatlarda da güvenlik önlemlerini arttırma çabasını destekliyor:

“Yönetimin hazırladığı tasarıya göre, eğer yerel yönetimler metro hatlarındaki donanım ve denetimi Ulaştırma Bakanlığı’nın belirlediği standartlara uyumlu hale getirirlerse, bu hatların yönetimini de ellerinde tutabilecekler. Aksi takdirde bu hatlar doğrudan federal hükümet tarafından yönetilecek. Federal hükümetin yerel hatları yönetmesi, 1965 yılında yasaklanmıştı. Ancak o günden bu yana hem kazalar arttı hem de yeni sistemler geliştirildi. Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurumu, yıllardır bu tehlikeye dikkat çekiyor. Şimdi Kongre’nin önündeki seçenekler çok net; ya metro hatlarının güvenliğini arttıracak ya da yeni bir kazayı bekleyecek.”

Washington Post, 1930’lardaki büyük ekonomik kriz döneminde kurulan Federal Konut İdaresi’nin yıllarca yoksulların ev sahibi olmasına yardım ettiğini belirtiyor. Ancak gazete son krizle bu işlevin değişmesini eleştiriyor:

“Geçen yıl yapılan yasa değişikliğiyle Federal Konut İdaresi’nin sigortalayabileceği konut kredisi miktarı iki katına çıkarıldı. Böylece, yatırımcılar ve hali vakti yerinde olanlar da, daha uygun koşullarda ev alma imkanına kavuştu. Daha yüksek miktarlardaki konut kredilerinin İdare tarafından sigortalanması, ciddi bir risk oluşturabilir. Diğer yandan bu yüksek miktarlardaki kredilerin daha zengin insanlar tarafından alınması, bu kredilerin riskinin düşük olmasını da sağlayabilir. Ancak dikkat çekmek istediğimiz asıl nokta, doğacak risk ne olursa olsun, federal hükümetin Konut İdaresi’ni zenginlerin daha da zengin olmasını kolaylaştıracak bir hale sokması. Yoksulların ev sahibi olmasını kolaylaştırmak yerine orta ve üst düzey gelir gruplarının çıkarlarına hizmet etmek ne zamandan beri federal hükümetin görevi oldu?”

XS
SM
MD
LG