Erişilebilirlik

İran: 'Nükleer Yakıtımızı Yardım Olmadan Üretiriz'


İran Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi destek vermezse nükleer yakıtını kendi üreteceğini bildirdi.

Tahran Üniversitesi'nde yapılan Bayram namazında vaaz veren Ayatullah Ahmet Hatami İran'ın nükleer reaktörüne yakıt sağlama hakkı bulunduğunu, zenginleştirilmiş uranyumu Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'nin yarıdmı olmadan da geliştirebileceğini söyledi.

Ayatullah Hatami konuşmasında ayrıca Uluslararası Atom Enerkisi Dairesi'nin İran'ı kınayan kararını eleştridi. Hatami, örgütün "siyasi bir karar aldığını" savundu.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, dün, İran’ın nükleer faaliyetlerini kınama kararı aldı.

Amerika, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya tarafından hazırlanan karar tasarısında, İran’ın yeni ortaya çıkan nükleer tesisinin inşaatını durdurması ve başka gizli tesisleri bulunmadığını kanıtlaması isteniyor.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi yönetim kurulunun 35 üyesinden 25’i karara destek verirken, sadece üç ülke karşı oy kullandı.

Türkiye oylamada çekimser kaldı.

Daire 2006 yılından bu yana ilk kez İran aleyhinde karar alıyor. Rusya ve Çin’in de bu kez kararı onaylaması siyasi açıdan önem taşıyor.

İran’ın Daire nezdindeki temsilcisi Ali Aşgar Sultaniye, kararı redderek, yapıcı görüşmeler için gerekli ortamı tehlikeye düşüreceğini söyledi.

Batılı devletler İran'ın enerji ihtiyacını karşılama kisvesi altında silah geliştirmeye çalışmasından kuşku duyuyor. İran ise silah geliştirdiği suçlamalarını reddediyor.

XS
SM
MD
LG