Erişilebilirlik

Yurtdışında Okuyan Öğrencilerin Sayısı Artıyor


Merkezi Washington’da bulunan Uluslararası Eğitim Enstitüsü, yurtdışında eğitim gören üniversite öğrencilerinin sayısının arttığını açıkladı. Kuruluşa göre, 2000 yılından bu yana kendi ülkeleri dışında üniversite eğitimi alan öğrenci sayısı yüzde 60 arttı.

Üniversiteyi yeni bitiren Carolyn French, İspanya, Arjantin ve Brezilya’da okumuş. Bu deneyiminin dünya görüşünü değiştirdiğini söyleyen French, “Yabancı dil bilmek çok önemli. İspanyolca ve Portekizce bilmeden, Güney Amerika’daki diğer akademisyenlerle iletişim kurmadan Latin Amerika ülkeleri üzerine master yapmanın hiçbir anlamı olmadığını düşünüyorum,” diye konuşuyor. French, yabancı ülkelerde eğitim almayı tercih eden Amerikalı öğrencilerden biri. Uluslararası Eğitim Enstitüsü’ne göre, 2008 yılında üniversite eğitimi için başka ülkelere giden öğrenci sayısı yüzde 8 arttı. Bu sayının son 20 yılda 4 kat arttığını Amerika Dışişleri Bakanlığı da doğruluyor. Bakanlık yetkilisi Judith McHale, “Küresel ekonomik ortamda öğrencilerimizin dünyayı daha iyi anlamaları için bu artışın önemli olduğuna inanıyoruz,” diyor.

Amerika’da eğitim alan yabancı öğrenci sayısında da artış var. Bu sayı 2008’de yüzde 8 arttı. Amerika’ya lisans eğitimi için Çin’den gelen öğrenci sayısında yüzde 21 oranında artış görüldü. Amerika’ya en çok öğrenci Hindistan’dan geliyor. Amerika’ya gelen yabancı öğrenciler, en çok işletme, mühendislik, bilim ve matematik dallarında öğrenim görüyor. Enstitü’ye göre, bu öğrencilerin çoğu ailelerinden maddi destek alıyor ve Amerikan ekonomisine yılda 17 milyar Dolar katkıda bulunuyor. Ulusulararası Eğitim Enstitüsü’nden Peggy Blumenthal, Amerikalı öğrencilerin daha çok Avrupa ve Latin Amerika’yı tercih ettiğini, Çin ve Hindistan’ı seçenlerin oranının yüzde 20 olduğunu söylüyor. Blumenthal şöyle konuşuyor: “Yabancı öğrencilere sadece mesleki eğitim vermekle kalmıyor, onları Amerikan değerleri, çalışma hayatı ve Amerikan kültürü hakkında da eğitiyoruz. Böylece Amerika’yı çok daha iyi tanımaları mümkün oluyor.”

Carolyn French ise nereye giderlerse gitsinler, öğrencilerin çok şey öğreneceğini söylüyor. French’e göre Amerika birçok kültür dünya görüşü ve bakış açısı içinden sadece birini temsil ediyor. French, “Bunu artık anlamamız gerekiyor. Bu dünyada bizden başka birçok ülke var. Küresel alanda daha rekabetçi olmalıyız,” diye konuşuyor. Uluslararası Eğitim Enstitüsü’ne göre, kendi ülkeleri dışında üniversite eğitimi alan öğrenci sayısı 3 milyon. 2025 yılında bu sayının 8 milyona çıkması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG