Erişilebilirlik

Yeni AB Komisyonu Açıklandı


Avrupa Birliği kurumlarındaki yenilenme sürüyor. Yaz aylarında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ve geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Başkanı ve Dışişleri Bakanı’nın belirlenmesinin ardından 2014’e kadar görev yapacak Avrupa Birliği Komisyonu’nun üyeleri de belirlendi.

Aylar önce Avrupa Birliği liderlerinin onayını alarak Komisyon Başkanı olarak kalmayı garantileyen Jose Manuel Barroso önümüzdeki 5 yıllık dönemde birlikte çalışacağı isimleri kamuoyuna açıkladı. Yeni ekibinin tecrübe ve yeni düşüncenin mükemmel bir karışımı olduğunu söyleyen Barroso, “Avrupa projemiz vardı şimdi de Avrupa ekibimiz var” diye konuştu.

Aslında Barroso’nun altını çizdiği tecrübe ve yenilik denklemi müstakbel Komisyon’u oldukça iyi yansıtıyor. Barroso da dahil olmak üzere şu anki Komisyon’un 13 üyesi yeni Komisyon’da da görev yapacak. 14 isim ise yeni belirlendi. Barroso, yeni ekibinde kadın erkek dengesine de dikkat etti. 27 kişilik Komisyon’da 18 erkek, 9 kadın üye var. 7 Başkan Yardımcılığı koltuğundan 3’ü de kadın üyelere verildi. Siyasi dağılım ise 13 Hristiyan Demokrat, 8 Liberal ve 6 Sosyalist olarak şekillendi.

"2. Barroso Komisyonu"nda Türkiye dosyası el değiştirdi. Bu dosyadan sorumlu üye olan Olli Rehn'in yerine Çek Stefan Füle getirildi. Diplomasi kökenli olan Füle, genişleme konularının yanı sıra AB'nin komşuluk politikasıyla da ilgilenecek. Türkiye'nin üyeliği konusunda sorunu olmayan Füle'nin, Rehn'in yerleştiridiği çizgiye büyük ölçüde sadık kalması bekleniyor.

Yeni Komisyon’da İngiltere’nin üyesi olan Barones Catherine Ashton hem AB Dışişleri Bakanı hem de AB Komisyonu Başkan Yardımcısı şapkasıyla görev yapacak. Rehn ise genişleme konusunda gösterdiği sabır ve başarı sayesinde bir bakıma terfi ettirildi. Barroso, Komisyon’un en önemli dosyalarından biri olan ekonomik ve parasal işleri Rehn’e verdi.

İddialı bir ekip kuran Barroso izleyeceği yaklaşımı da net şekilde ortaya koydu. Barroso, Komisyon’un yönetilmeyip yöneteceğini, sadece tartışmayacağını karar alacağını ve sadece talep etmeyeceğini eyleme geçeceğini söyledi. Barroso ve ekibi ocak ayında Avrupa Parlamentosu önünde sınav verecek. 26 Ocak’taki oylamada güvenoyu alması halinde ise göreve başlayacak.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG