Erişilebilirlik

'Türkiye Önemli Bir Müttefik, Anlaşmazlıklar Olabilir'


Amerika Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu; müttefikler arasında zaman zaman anlaşmazlıklar da olabileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısında gazeteciler, Washington’daki İsrail yanlılarının Türkiye’yi eleştirmesini ve Washington Post gazetesinde yayınlanan bir başyazıyı gündeme getirerek, Amerika’nın Türkiye’ye yaklaşımını sordu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly şöyle konuştu: “Türkiye’yle güçlü ve geniş bir ilişkimiz var. Türkiye, NATO’nun değerli bir üyesidir. Önemli demokratik kurumları açısından Türkiye’nin bölgede önemli bir model olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’yle büyüyen bir ticaret ilişkimiz var. Başbakan Erdoğan’ın önümüzdeki haftalarda yapacağı ziyareti bekliyoruz. Bu demek değildir ki Türkiye’yle anlaşmazlıklarımız yok. Bütün müttefiklerimizle anlaşmazlıklarımız oluyor ve bunları hem özel olarak hem de kamuoyu önünde görüşüyoruz. Başbakan Erdoğan da geldiğinde ilişkilerimizin tüm boyutlarını değerlendireceğiz.”

Washington Post gazetesi, Pazartesi günü yayınladığı başyazıda, AK Parti iktidarının demokratik ilkelerden ve Batılı değerlerden uzaklaştığını yazdı. Gazete, Doğan Grubu’na uygulanan vergi cezasını, muhalif basını susturma girişimi olarak görüyor.

Haberde şöyle deniyor: "Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği umudunun azalmasıyla birlikte, hükümet dış politikada çirkin bir dönüş yaptı. İsrail’e yönelik sert eleştiriler dile getirilirken, İran, Suriye ve Sudan’ın suçlu yöneticileriyle giderek artan bir samimiyet kuruldu. Erdoğan’ın Türk basınına yönelik tavrı ise daha da kaygı verici… Türkiye’nin geleneksel laik kurumlarının bir parçası olan medya devlerinin hükümete yönelik düşmanca tavrından rahatsız olan Erdoğan ve müttefikleri giderek daha da sertleşen önlemler almaya başladı. Erdoğan ve partisi, bir zamanlar Washington’daki birçok insan tarafından, dindar Müslümanların demokratik biçimde siyaset yapmasının modeli olarak görülüyordu. Bu imaj, şimdi giderek yok oluyor."

Benzer nitelikte başyazılar Amerika’da Wall Street Journal, Christian Science Monitor ve Los Angeles Times gazetelerinde de yayınlandı.


XS
SM
MD
LG