Erişilebilirlik

İran BM Önerisine Karşı Olmadığını Tekrarladı


İran nükleer reaktörleri için gerekli yakıtın sağlanması halinde elindeki uranyumu zenginleştirilmek üzere diğer ülkelere gönderme teklifine karşı çıkmadığını bir kez daha vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast, Tahran’ın gönderdiği uranyum karşılığında nükleer yakıt alacağına dair yüzde yüz garanti istediğini söyledi.

İran ve 6 batılı ülke, şu ana dek Birleşmiş Milletler’in İran uranyumunun ülke dışında zenginleştirilmesi önerisi konusunda uzlaşmaya varamadı.

Geçen ay hazırlanan taslak metinde, İran’ın düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumunun yüzde 70’ini Rusya ve Fransa’ya göndermesi, uranyumun bu ülkelerde zenginleştirilerek Tahran’ın tıbbi araştırma reaktöründe yakıt olarak kullanılmak üzere geri gönderilmesi önerisi yer alıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı, uranyum karşılığı yakıt takasının sadece İran içerisinde yapılmasını isteyerek öneriyi geri çevirmişti.

Bu öneri, batının İran’ın barışçı nükleer enerji kisvesi altında silah üretmeye çalıştığını düşünen batılı güçleri rahatlatmayı hedefliyor. Tahran, nükleer silah elde etmeye çalıştığı iddialarını reddediyor.

XS
SM
MD
LG