Erişilebilirlik

'Ortadoğu Ülkeleri Türkiye'ye Sıcak Bakıyor'


Son zamanlarda çok tartışılan Türkiye’nin “komşularıyla sıfır problem” dış politikası meyvelerini vermeye başlıyor mu? Birçok siyasi gözlemci Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın (TESEV) hazırladığı raporu bu gözle inceliyor. Rapora göre Mısır, Ürdün, Filistin, Lübnan, Suudi Arabistan, Suriye ve Irak’ta genel algı Türkiye'nin İslam ve demokrasinin başarılı bir bileşimi olduğu. 24-29 Temmuz 2009 tarihleri arasında eş zamanlı olarak yapılan araştırmaya toplam 2 bin 6 kişi katıldı. Raporun ortaya çıkarttığı dikkat çekici sonuçlarını TESEV Dış Politika Programı Yöneticisi Mensur Akgün açıklıyor:

"Üç noktanın altının çizilmesi gerekiyor. Bunlardan ilki Türkiye'nin çatışma çözümünde oynadığı rolün bölge insanları tarafından takdir ve teşvik edildiği. İkincisi bölge insanlarının en önemli sorunun bizim tahmin ettiğimiz gibi Filistin sorunu değil ekonomi oldu. Üçüncüsü Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılmasının AB üyeliğine engel olarak görülmediği tam tersine Arap dünyasının Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediği görülüyor.”

Bu araştırmanın en önemli yanı bölge halkının büyük kısmını Türkiye'ye sempatiyle baktığını ortaya çıkması. TESEV Dış Politika Programı araştırmacılarından Sabiha Senyücel Gündoğar, araştırmanın sonuçlarını paylaşıyor:

“Araştırmanın yapıldığı 7 ülkenin tamamında Türkiye'ye olumlu bakılıyor. Türkiye yüzde 75 gibi yüksek bir oranla hakkında en olumlu düşünülen ülkeler sıralamasında Suudi Arabistan'ın ardından ikinci sırada geliyor. Türkiye'yi en çok destekleyen ülke yüzde 87 ile Filistin. En olumsuz bakan ülke ise yüzde 69 ile Irak.”

Raporun en ilginç sonuçlarından bir diğeri ise 7 ülkenin insanlarının yüzde 71'i Türkiye'nin bölge sorunlarına daha fazla eğilmesi gerektiğini düşünüyor. Bölge halklarının yüzde 61'lik kesimi ise Türkiye'yi kendilerine model olarak görüyor.

XS
SM
MD
LG