Erişilebilirlik

Türkiye - İsrail İlişkilerinde Düzelme


İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Benyamin Ben Eliezer’in Türkiye temasları sırasında Türkiye-İsrail Karma Ekonomik Komisyonu KEK protokolü imzalandı. İki ülke arasında en son KEK görüşmesini 2007 yılında yapılmıştı.

Son zamanlarda gerginleşen Türkiye-İsrail ilişkilerine İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer'in Türkiye ziyareti yeni bir boyut, ılımlı bir tavır getirir mi? Siyasi gözlemcilere göre bu soruya cevap vermek için henüz erken.İsrailli Bakan, ziyaretinin ilk gününde Dışişleri Bakanı Avigdor Liebermann’ın “Türkiye, Suriye-İsrail arasında arabulucu olamaz” yönündeki açıklamaları konusunda ne düşünüyorsunuz sorusu üzerine sadece bu ziyaretin İsrail Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olmadığını söylemekle yetinmişti.

Ben Eliezer ziyaretinin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile biraraya geldi.Görüşmede ikili ilişkilerdeki sıkıntı bir kez daha gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Gül İsrailli Bakana, ''İki ülke arasında şu anda bir sükunet var ama bu aldatıcı olabilir. İleride istenmeyen gelişmeler ortaya çıkabilir'' dedi ve İsrail'in barış konusunda istekli ve samimi olduğunu göstermesi gerektiğini kaydetti.

Ben Eliezer daha sonra Türkiye-İsrail Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4’ncü dönem toplantısının açılışını Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birlikte yaptı.Burada imzalanan Karma Ekonomik Komisyonu Protokolü iki ülkenin ticari ilişkilerini geliştirme açısından önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Türkiye'nin İsrail'e ihraç ettiği mallar arasında motorlu kara taşıtları, demir-çelik, nükleer reaktörler ve kazanlar başı çekiyor. İsrail'den ithal edilen belli başlı ürünler arasında ise plastikler, petrokimya ürünleri ve organik kimyasal ürünleri var.

Türkiye-İsrail arasındaki ilk Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı 2000 tarihinde, ikinci toplantı 2004’te, üçüncü toplantısı ise 2007 yılında gerçekleşmişti. Ondan sonra bir duraksamaya giren bu sürecin şimdi tamamlanması önemli gelişme.

İkili ilişkilerde Türkiye ile İsrail arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki 'one minute' çıkışıyla başlayan, daha sonra Anadolu Kartalı'ndan İsrail'in çıkarılmasıyla giderek yükselen kriz, geçen haftada da İsrail ile imzalanan 200 milyon dolar civarındaki İnsansız Hava Aracı Heron (İHA) Projesi’nin iptali söylentileriyle yeni bir aşamaya gelmişti.Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Heron projesinin iptal edilmediğini sadece İsrail'e ihtar verildiğini açıklamıştı; ama olay siyasi çervelerde yankı bulmuştu. Türkiye ile İsrail ilişkileri nereye gidiyor?Bu soruyu Bilkent ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Bölümü Öğretimm Üyesi Doçent Mustafa Kibaroğlu'n sorduk.

Siyasi gözlemciler arasında ikili ilişkilerde gerginliğin devam edeceği görüşü daha ağır bassa da İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Benyamin Ben Eliezer Türkiye ziyaretinde ılımlı bir tutum sergiledi ve her iki ülkenin ekonomilerinin tamamlayıcı nitelikte olduğunu belirterek, bugüne kadar çok farklı sektörlerde ortak çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı.

Elif Özmenek'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG