Erişilebilirlik

AB Başkanını Seçti


Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç’in Başbakanı Fredrik Reinfeldt liderliğinde 27 üye ülke arasında haftalardır süren mekik diplomasisinde mutlu sona ulaşıldı. Brüksel’de bir araya gelen liderler Avrupa Birliği tarihinin ilk başkanını ve ilk dışişleri bakanını atadılar.

Zirvede alınan kararları açıklayan Reinfeldt, AB Başkanı olarak Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy’un, AB Dışişleri Bakanı olarak ise İngiltere’nin Komisyon’daki üyesi Barones Catherine Ashton’ın atandığını duyurdu. Aslında AB liderleri Brüksel'e uzlaşıya varamamış şekilde geldiler.

Ancak zirve öncesinde sosyalist liderlerin yaptığı bir toplantı düğümü çözdü. Son ana kadar selefi Tony Blair'i destekleyen İngiltere Başbakanı Gordon Brown, bu toplantıda desteğini çekti. Bunun üzerine sosyalist liderler Ashton'ı AB Dışişleri Bakanı olarak desteklediklerini açıkladılar.

Ashton'la birlikte "sol yelpaze, büyük ülke ve kadın" dengesi tutturulunca "sağ kanat, küçük ülke ve erkek" dengesini temsil eden Van Rompuy'un önü açıldı. Başından bu yana Almanya ve Fransa'nın desteğine sahip olan Van Rompuy'u aday olarak gösteren Reinfeldt bu isim üzerinde uzlaşı sağlamakta zorlanmadı.

Siyasette diyalog ve uzlaşıya büyük önem veren 62 yaşındaki Van Rompuy'un seçilmesinde AB liderlerinin güçlü, karizmatik ve üye ülke liderlerini gölgeleme potansiyeli olan bir isim yerine düşük profilli ancak uzlaşı ustası bir ismi tercih etmeleri etkili oldu. Van Rompuy’un Ankara açısından en sıkıntı yaratan yanı ise Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olması. Van Rompuy bundan 5 yıl önce yaptığı bir konuşmada, "Türkiye, Avrupa’nın parçası değil ve asla parçası olmayacak" demişti.

Gelinen aşamada Van Rompuy'un kişisel görüşlerinde herhangi bir değişiklik yok. Ancak üstlendiği yeni görev onu farklı davarnmaya itecek. Van Rompuy, ana görevinin her konuda olduğu gibi bu konuda da uzlaşı oluşturmak olduğunu ve "Türkiye’nin üyeliği konusundaki kişisel görüşlerinin önem taşımadığını" ifade etti.

AB’nin başkanı gibi dışişleri bakanı da düşük profilli. Ashton başarılı bir kariyere sahip olmakla birlikte dış politika alanında önemli bir tecrübeye sahip değil. Daha şimdiden eleştirilen Ashton, “Benimle ilgili kararınızı yaptıklarıma bakarak verin. Sonunda beğeneceğinizi ve benimle gurur duyacağınızı düşünüyorum” dedi.

XS
SM
MD
LG