Erişilebilirlik

Amerika'da "Yeşil" Oteller


Amerika’da çok sayıda otel, elektrik ve su tasarrufu yaparak ve çöplerini geri dönüştürerek çevreye katkıda bulunuyor. Los Angeles’taki en büyük otel olan Westin Bonaventure, çevreci örgüt Green Seal tarafından yeşil sertifikasıyla ödüllendirildi. Otelin müdürleri, yeşil uygulamanın müşteri sayısını da arttıracağını tahmin ediyor.

37 katlı, bin 300 yatak kapasiteli Bonaventure Otel, Los Angeles’ın merkezinde.

Aralarında Belediye Başkanı Antonio Villaraigosa’nın da bulunduğu kent yetkilileri, otelin Green Seal örgütünün sertifikasını almaya hak kazandığını açıkladı:

“Başkan Obama, bizden, Amerika’da yeni bir ticaret anlayışı oluşturmamızı ve yeşil istihdam alanları açmamızı istedi.”

Bonaventure, Los Angeles’ta bu sertifikayı alan ilk otel oldu.

Green Seal’dan Gary Petersen, örgütün, otelin işletiminin her aşamasıyla ilgilendiğini söyledi:

“Otele gidiyor ve herşeyi inceliyoruz. Oda servisinden kullanılan havlulara, kağıt ürünlere, geri dönüşümden gıda israfına kadar herşeye bakıyoruz. Sonra bu veriler ışığında öneriler sunuyor ve bu öneriler doğrultusunda yapılan değişiklikleri inceliyoruz.”

Çöpler, geri dönüştürülüyor. Çamaşırlar, çevre dostu deterjanla yıkanıyor. Gıda atıklarından gübre yapılıyor. Zehirsiz temizlik malzemesi ve düşük enerji harcayan ampuller kullanılıyor.

Otelin müdür yardımcısı Michael Czarcinski, bazı değişikliklerin, otel çalışanlarının önerileri doğrultusunda yapıldığını ve yeni sertifikayla, çevreci müşteri kitlesine hitap edeceklerini söylüyor:

“Pazarlama açısından büyük bir başarıdan bahsediyoruz, ancak aynı zamanda zehirli kimyasallarla kağıt ürünlerin kullanımını kısıtlayıp gıda atıklarımızı gübreye çevirerek yerel ekonomiye ve çevreye de katkıda bulunuyoruz.”

Otel çalışanlarını çevre konusunda eğitmenin ve gerekli değişiklikleri yapmanın maliyeti, 20 bin dolar. Geri dönüşüm ve diğer çevreci uygulamaların otelin yılda 200 bin dolardan fazla tasarruf etmesini sağlayacağı tahmin ediliyor.



XS
SM
MD
LG