Erişilebilirlik

AB Yeni Başkan ve Dışişleri Bakanını Belirliyor


Avrupa Birliği liderleri bugün düzenleyecekleri zirvede yeni bir başkan ve dışişleri yetkilisini belirleyecek. 1 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan yeni anayasa başkan ve dışişleri yetkilisine genişletilmiş yetkiler tanınmasını öngörüyor.

Avrupa Birliği başkanı an az 2 buçuk yıl görev yapacak. Şu anki dönem başkanlığı sisteminde görev süresi 6 ay ile sınırlı.

Avrupa birliği liderleri başkan ve dışişleri yetkilisinin üstleneceği görevlerin ayrıntılarını belirlemeye çalışıyor.Başkanlık için adı geçen isimler arasında İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy ve Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker bulunuyor.

Bu arada Avrupa Parlamentosu’nun 20 kadın üyesi dün erkek kıyafetleri giyerek Brüksel’de protesto düzenledi. Kadın üyeler kendilerine önemli görevlerin verilmemesini protesto etti.

'Koltuk Kavgası'

Avrupa Birliği tarihinin ilk başkanının ve dışişleri bakanının belirleneceği bu akşamki zirve öncesinde tam bir "koltuk kavgası" yaşanıyor. Bu iki görev için genel bir uzlaşıyla isim belirlemeye çalışan Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç'in Başbakanı Fredrik Reinfeldt, "ipteki cambaz" gibi birden fazla dengeyi tutturmaya çalışıyor. Üye ülkelerin hepsinden ayrı bir ses çıkması ve başkentler tarafından önerilen isim sayısının 20 kadar olması Reinfeldt'in işini iyice zorlaştırmış durumda.

İsveç, "bu görevlerden birinin bir kadın politikacıya verilmesi", "başkan sağ kanattan ve küçük bir ülkeden olacaksa dışişleri bakanının büyük bir ülkeden ve politika sahnesinin solundan seçilmesi", "kuzey-güney ve doğu-batı denklemine dikkat edilmesi" gibi talepleri göğüslemeye çalışırken zirvenin uzun ve zorlu olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Şansı azalmasına karşın İngiltere'nin Tony Blair'i desteklemeye devam etmesi, dışişleri bakanlığı için adı öne çıkan eski İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'nın komünist geçmişinin bazı ülkeleri rahatsız etmesi ve başkanlık için en şanslı isim olarak gösterilen Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy'a bazı ülkelerin itiraz etmesi pazarlıkların zorluk derecesini gösterir nitelikte.

Reinfeldt liderlerle yürüttüğü telefon diplomasisinin ikinci turunu dün tamamladı. Bu aşamada sorulabilecek en basit soru ise bu görüşmelerden bir uzlaşı çıkıp çıkmadığı. Cevabın olumlu olduğunu söylemek ise pek mümkün değil. Reinfeldt, AB liderlerinin tamamının aynı görüşte olmadığını söylüyor.

İsveç Başbakanı’nın Stockholm'de yaptığı bir açıklamada "Avrupa tarihinde, akşam bir görev için aday gösterilen bir ismin sabah bu görevi alamadığını gösteren örnekler var" ifadelerini kullanması da henüz hiç bir ismin yerinin garanti olmadığını ortaya koyuyor. İsveç, isimlerin belirlenmesinde uzlaşı yöntemini tercih etse de bunun sağlanamaması durumunda, nitelikli çoğunluğa dayalı oylama devreye girecek.

Zirve, bu akşam çalışma yemeği formatında yapıliyor. Dolayısıyla süresi pek de uzun tutulmadı. Bu kadar zorlu pazarlığın yürütüldüğü bir ortamda üç saat liderlerin uzlaşması için yetecek mi? Bu sorunun cevabını Reinfeldt de tam olarak veremiyor. Ne kadar sürede karar alınacağını bilmediğini ifade eden Reinfeldt, zirvenin bir kaç saat de sürebileceğini ya da Avrupa tarihinde örneklerine rastlandığı gibi bütün gece de devam edebileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG