Erişilebilirlik

ABD Kudüs'teki İnşaat İçin İsrail'i kınadı


Başkan Barack Obama, İsrail hükümetinin, Kudüs’ün Arap kesimine Yahudiler için yeni konut inşaatına izin vermesini eleştirdi.

Başkan, yeni konutların İsrail’in güvenliğini artırmayacağı gibi barış sürecini baltalayacağını söyledi.

Başkan, Fox Televizyonuna verdiği demeçte, kararın, İsrail’in komşularıyla barış yapmasını zorlaştıracağını vurguladı ve “Filistinlileri çok tehlikeli şeyler yapmaya itebilir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, nüfusunun büyük bölümü Arap olan doğu Kudüs’te Yahudiler için 900 yeni konut inşasına izin verilmesinin büyük hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Ian Kelly, “Tarafların, tek başlarına, görüşmeleri aksatan ya da aksatma ihtimali bulunan herhangi bir harekette bulunmaması gerekir” dedi.

Amerikalı yetkililer uzun bir süredir İsrail hükümetine, doğu Kudüs ve Batı Şeria’da yeni konut inşaatını durdurması için baskı yapıyor.

Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas’ın sözcüsü, kararın İsrail’in barış istemediğinin kanıtı olduğunu söyledi. Abbas, İsrail ve Batı Şeria’daki inşaatları dondurmadıkça barış görüşmelerinin başlamayacağını söylemişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri General Ban Ki-moon da İsrail hükümetini kınadı, kararın barış ve çift devlet hedefini şüphe altında bıraktığını ileri sürdü.

İngiliz hükümeti ise, kalıcı barış için Kudüs’ün hem İsrail hem de Filistinlilerin Başkenti olması gerektiğini ve Yahudi semtlerinin giderek genişlemesinin bu hedefe ulaşılmasını güçleştireceğini bildirdi.

Danışmanlarına göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batı Şeira’da yeni inşaattan kaçınacağını ancak Kudüs’te asla sınırlama kabul etmeyeceğini söylüyor.

Dünya ülkelerinin çoğu, 1967 savaşından sonra İsrail kontrolüne geçen Doğu Kudüs’ü, İsrail toprağı olarak tanımıyor.

XS
SM
MD
LG