Erişilebilirlik

Türkiye Yolsuzluk Listesinde 62'inci


Merkezi Almanya’nın başkentinde bulunan Transparency International adlı kuruluş bu yıl toplam 180 ülkede yolsuzluk ve rüşvet olaylarını araştırdı. Aralarında Asya ve Afrika Kalkınma Bankaları’nın ve çeşitli Devlet Dışı Örgütler’in bulunduğu kurumların raporlarını değerlendiren ve ülkelere 1 ila 10 arasında puan veren Uluslararası Şeffaflık Örgütü, krizle bağlantılı sanayileşmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere yardım ve kredilerde azalma olduğunu, buna paralel akan paraların nereye gittiğini kontröl eden kurumların da sayı ve gücünün azaldığını açıkladı.

Denetleme kurumlarının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan örgüt yetkilileri, sanayileşmiş, zengin ülkeleri ve mali destek veren kurumları, saydamlık ve yolsuzluğa karşı mücadele konusunda daha talepkar olmaya çağırdı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün kurucularından Hans Elshorst, son yıllarda yolsuzlukla mücadelede önemli gelişmeler kaydedildiğini, ancak hem kalkınmış hem de kalkınmakta olan ülkelerde etkisi hissedilen ekonomik krizin kamu fonlarının kaybına ve rüşvetin tekrardan artmasına yol açtığını belirtiyor.

Rapora göre, yolsuzlukla mücadele sıramalasında karneleri en temiz olan ülkelerin başında Yeni Zelanda, Danimarka, İsveç ve Singapur geliyor. Yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkeler sıralamasında ise ilk sırada Somali var, onu Afganistan izliyor. Irak, Sudan ve Myanmar geçen yıllarda olduğu gibi yolsuzluk ve rüşvet konularında olumsuz bir bilanço ile karşı karşıya kalan ülkeler arasında. Transparency International’ın raporunda sürpriz olarak nitelenen bir gelişme ise, AB’nin güçlü ülkelerinden İtalya’nın yolsuzluk sicilinin bu yıl 4,3 ile kötü bir not alması. Türkiye ise son yıllarda üst sıralara tırmanmaya devam ediyor. 180 ülke arasında yapılan sıralamada 2003’de 77’nci olan Türkiye, bu yıl 4,4 puanla 61`inci sırada yer aldı. Hans Elshorst, Türkiye’nin yolsuzlukla mücadelede önemli gelişmeler kaydettiğini, ancak özellikle bürokrasideki saydamlık konusunda alması gereken daha uzun bir yol olduğunu söylüyor.
Bu arada Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya gibi AB ülkelerinin yolsuzlukla mücadele puanlarında da düşüş yaşandığı ve Türkiye’nin arkasında kaldığı dikkati çekiliyor.

XS
SM
MD
LG