Erişilebilirlik

Sarkozy'den 'Ortadoğu Konferansı' Önerisi


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen hafta görüştüğü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a, Ortadoğu barışı için Paris’te bir Uluslararası Konferans toplamayı önerdi. Konuyu telefonla Filistin lideri Mahmut Abbas’a da aktaran Sarkozy, bugün Paris’te Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’yle görüşecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, iki yıldır, Ortadoğu barışı için Paris’te bir konferans toplamak istediğini zaman zaman dile getirdi ancak bunu ilk kez geçtiğimiz hafta Ortadoğu liderleri ile Elysee Sarayı’nda yaptığı görüşmelerde açıkça önerdi.

Önce İsrail’in Gazze saldırısı, ardından da Türkiye’nin İsrail ile ilgili son çıkışları nedeniyle bozulan ikili ilişkiler, Türkiye’nin Suriye/İsrail arabuluculuğunu tehlikeye soktu. Sarkozy ile Elysee Sarayı’nda görüşen Netanyahu, Türkiye’nin arabuluculuğunu istemediğini belirtirken, Suriye lideri Beşar Esad, toplantı çıkışında Türkiye’yi adres gösterdi. Başından beri iki ülke arasında arabuluculuk rolünü üstlenmeye hazır olduğunu saklamayan Sarkozy, iki lideri doğrudan görüşmeye ikna edemedi. Ortadoğu’da kapsamlı barış için bölgenin önemli aktörlerini Paris’te toplamak isteyen Fransa Cumhurbaşkanı, Nertanyahu’ya Beşar Esad ve Mahmut Abbas ile bir araya gelmelerini önerdi. İsrail basınından Fransız medyasına yansıyan bilgilere göre, ne Abbas, ne de Esad, Netanyahu ile görüşerek barış sürecinin yeniden başlatılması önerisini reddetmedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Salı ve Çarşamba günü Filistin ve İsrail’e giderek Konferans için zemin yoklayacak. Paris’te toplanacak konferansa Filistin, İsrail, Suriye ve Irak liderlerinin yanı sıra, Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Süleyman ile Ortadoğu dörtlüsü Amerika, AB, Rusya ve BM temsilcilerinin katılması öngörülüyor. Şimdiye kadar ne İsrail ne de Suriye tarafı bu konferansa karşı görüş bildirmedi. Türkiye ise şimdilik davetli listesinde görünmüyor.

Bu arada üç günlük ziyaret için bugün Paris’e gelecek olan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, politik gündemin yanı sıra hayli yüklü bir gündemle çeşitli temaslarda bulunacak. Talabani’nin gelişi onuruna Champs Elysées caddesi ve kamu binalarına Irak bayrağı çekilecek. Cumhurbaşkanı olarak Paris’e üçüncü kez gelen Talabani, Ortadoğu barış süreci, İran ve çeşitli savunma anlaşmaları başta olmak üzere iki ülke arasındaki ekonomik konuları ele alacak.

Paris’te bir haftadır baş döndüren bir Ortadoğu diplomasisi devam ediyor. Hedef, Paris Konferansı ile Ortadoğu Barış sürecini yeniden canlandırmak ve Fransa’nın bölgedeki etkisini artırmak. İsrail gazetesi Yédiot Aharonot’ta yayınlanan röportajında da Sarkozy kendisini İsrail’in büyük bir dostu olarak tanımlıyor ve ‘En büyük hayalim, ben ölmeden önce Ortadoğu’da barışı görebilmek’ diyor. Sarkozy hayalini gerçekleştirmek için diplomatik atağa devam ediyor ancak diplomatik kaynaklar, hala Suriye ve Lübnan ile ilişkileri son derece kötü olan İsrail’i aynı masaya oturtmanın zorluğuna dikkat çekiyorlar.

XS
SM
MD
LG