Erişilebilirlik

Alman Sosyal Demokratlar Yeni Liderlerini Seçti


Almanya’da yapılan 27 Eylül seçimlerinde büyük hezimet yaşayan Sosyal Demokrat Parti SPD’de hafta sonunda yapılan kurultayda lider kadro değişti.

Genel seçimlerde yaşanan tarihi hezimet, Sosyal Demokrat Parti'de taşları yerinden oynattı. Partiyi seçime taşıyan Genel Başkan Franz Müntefering, alınan başarısız sonucun ardından, yeniden aday olmayacağını ve genç kuşağın önünü açacağını açıklamıştı. Son 12 yıl boyunca hükümette kaldıktan sonra tekrar muhalefet partisi konumuna gelen SPD parti içi çekişmeler ve kanat çarpışmaları nedeniyle son 25 yılda toplam yedi başkan değiştirdi. Son yıllarda Birlik Partileri–SPD Koalisyon Hükümeti’nde Federal Çevre Bakanı olarak başarılı çalışmaları olan ve popüler bir isim haline gelen Sigmar Gabriel ise SPD'nin yeni Genel Başkanı seçildi, başka bir deyişle umudu oldu. Özellikle partinin sol kanadının desteği ile bu göreve seçilen Gabriel, Alman siyasetçileri arasında hitabet yeteneği en yüksek olanlardan biri olarak tanımlanıyor. Sigmar Gabriel, 2000’li yılların başında Aşağı Saksonya Eyaletinin Başbakanı olarak görev yapmıştı. Türkiye'den AKP, CHP ve DTP'nin gözlemci gönderdiği SPD Kurultayı’nda partide dogmatik sol kanadı temsil eden Andrea Nahles’de, Genel Sekreter olarak belirlendi. SPD'nin oy kaybı, buna karşılık sosyalist Sol Parti'nin oy oranını ciddi ölçüde artırması, Sosyal Demokrat Parti içinde ideoloji tartışmalarını başlatmıştı. Siyasi gözlemciler, Gabriel ile SPD’nin tekrardan sola açılacağını ve bundan sonraki seçimlerde Sol Parti ile koalisyonu hedeflediğini savunuyorlar. SPD’nin Göçmenler Kolu sözcüsü Ahmet İyidirli, Alman Sosyal Demokratların kendi sol tabanı ile barışması gerektiğini savunuyor.

SPD’ye yakın çevreler, eski eşi Türk olan ve sık sık Türkiye’ye de giden Sigmar Gabriel’in Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini ve SPD’nin bu konuda son yıllardaki politikasını sürdüreceğini belirtiyorlar. Gabriel, Federal Çevre Bakanı olarak yaptığı ziyaretlerde Türkiye'de yenilenebilir enerji konusunda büyük bir potansiyel bulunduğunu kaydetmiş ve özellikle rüzgar santrallerinin kurulması için destek sağlamıştı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG