Erişilebilirlik

'Türkiye İran Uranyumunu Depolamaya Hazır'


Türkiye, İran’ın zenginleştirilmiş uranyumunu geçici olarak depo etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, eğer İran’ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumunu depo etmesi istenirse Türkiye’nin “hayır” demeyeceğini açıkladı.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı Muhammed el Baradei, geçen hafta bir Amerikan televizyonuna verdiği demeçte Türkiye’nin İran uranyumunu depolaması olasılığından sözetmişti.

Türkiye önerisi, İran uranyumunun nükleer yakıt olarak kullanılmak üzerine Rusya’da zenginleştirilmesini öngören BM planına alternatif oluşturuyor.

İran, Amerika, Rusya ve Fransa tarafından desteklenen BM planına henüz resmen yanıt vermedi.

'İran'a Türkiye Alternatifi Sunuldu'

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Baradei, geçen hafta, Amerikan PBS televizyonuna yaptığı açıklamada nükleer programı konusundaki anlaşmazlığa çözüm olarak İran'a Türkiye alternatifi sunduğunu açıklamıştı.

El Baradei, İran'ın zenginleştirilmiş uranyumunu Türkiye'ye göndermesini, bunun karşılığında Rusya'dan nükleer yakıt almasını teklif ettiklerini belirtti. El Baradei'ye göre bu sayede Batılı devletler İran'ın silah geliştrimediğinden emin olacak, İran da uranyumunu güvendiği bir ülkeye teslim edecek.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, İran’ın nükleer yakıt ihtiyacının karşılanması için elindeki uranyumu zenginleştirmek üzere Rusya’ya göndermesini önermişti. Bu plan Amerika, Rusya ve Fransa tarafından desteklenirken Tahran'ın öneriyi reddedeceği haberleri alındı. Bunun üzerine el Baradei, İran'a uranyumunu Türkiye'ye göndermesini, bunun karşılığında Rusya'dan yakıt almasını önerdiğini kaydetti.

El Baradei, "İran'ın Türkiye'ye güvendiğini, Amerika'nın da Türkiye konusunda rahat olduğunu" söyledi.

Batılı devletler İran'ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığından kuşkulanıyor. İran ise nükleer programının enerji ihtiyacını karşılamak için geliştirildiğini savunuyor. Anlaşmazlığa çözüm olarak Birleşmiş Milletler yakıt ihtiyacının karşılanması için İran'a ait uranyumun bir başka ülkede zenginleştirilmesini öneriyor. Ancak Tahran uranyumunun yurt dışına gönderilmesine sıcak bakmıyor.

XS
SM
MD
LG