Erişilebilirlik

TBMM Genel Kurulu'nda 'Kürt Açılımı' Görüşüldü


Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Kürt açılımı değerlendirildi. Görüşmelerin gergin geçtiği oturumda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu Genel Kurul salonunu terk etti.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay yaptığı konuşmada Milli Birlik ve Demokrasi Açılımı ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Atalay Türkiye’de insan hakları ihlalini önlemek amacıyla çeşitli denetim mekanizmaları kurulacağını söyledi. Atalay, açılımın Kürtçe’nin kullanımını kolaylaştıracağını, köy ve kasabalara aslında kürtçe olan isimlerinin yeniden verilmeye başlanacağını da belirtti.

Demokratik Açılım, PKK terör örgütünün silahlarını bırakmasını hedefliyor.

Erdoğan: 'Bütün Sorunları Görüşebilmeliyiz'

Hükümet adına Meclis'te konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin en önemli sorunlarını Meclis'te konuşmak zorundayız. Demokrasinin temel şartı uzlaşı aramaktır" diye konuştu.

Erdoğan ayrıca, "Ülkemizdeki tüm sorunlara el atmak için Demokratik Açılım sürecini başlattık. Öncelik, terörle mücadeledir" dedi.

CHP Grubu Genel Kurul'u Terk Etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Şiddet üzerinden, şehit cenazeleri üzerinden siyaset yaptığını zannedenler var. Bunlar tabii ki bu sürece karşı çıkıyor. Hatta 'şehitler gelsin de biraz daha fazla bağıralım' diye bekleyenler var" sözü üzerine, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP milletvekilleri Genel Kurul'u terk etti.

Erdoğan, "CHP grubuna 'güle güle' diyorum. Siz olmadan daha rahat konuşurum. Bunların düşünceye tahammülü yok, bunların meseleleri konuşmaya tahammülü yok" diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal Başbakan Erdoğan'ı iftira atmak ve nezaketsizlikle suçladı. MHP lideri Devlet Bahçeli de Erdoğan'ın kullandığı dili eleştirdi.

Baykal: 'PKK ve Hükümet Dirsek Teması İçinde'

Meclis Genel Kurulu'nda yaşanan bu gerginlikten önce söz alan CHP lideri Baykal hükümetin bu süreci gizlice yürttüğünü ileri sürdü. PKK'lıların Habur sınır kapısından girmelerinin ardından yaşananları da sert bir şekilde eleştiren Baykal, "PKK ve Hükümet dirsek teması içine girmiştir. Birlikte kotarılmıştır bu. Bir işbirliği var. Bu işbirliğinin şartı olarak mesela PKK'nın terörü bırakması, silahtan vazgeçmesi sözü vermesi gibi bir durum var mı? Silahtan vazgeçildiği için mi böyle bir temas yapılmıştır, böyle anlayış gösterilmiştir? 'Silahı kesinlikle bırakmıyoruz' diye resmi açıklamalar yapılıyor" diye konuştu.

Bahçeli: 'Bölünmeyi mi Tartışıyoruz?'

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul'da yaptığı konuşmada demokratik açılım girişimini eleştirdi.

"Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi, 89 yıllık kutlu tarihinin en talihsiz günlerinden birisini yaşamaktadır" diyen Bahçeli, Meclis Genel Kurulu'nda konuşulan konulardan üzüntü duymamanın mümkün olmadığını söyledi. Bahçeli, "Bugün burada neyi tartışacağız? Nasıl bölüneceğimizi mi? Nasıl ayrılacağımızı mı? Kardeşlerimizi nasıl terk edeceğimizi mi? Bugün burada hangi konuda uzlaşacağız? Devletimizi nasıl parçalayacağımızı mı?" diye konuştu. Bahçeli, Türkiye'nin son 25 yıldır milli varlığını hedef alan silahlı terör ve bölücülük sorunuyla karşı karşıya olduğuna vurguladı.

Türk: 'Sorun Resmi İdeolojide'

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk ise ciddi bir çözüm yaklaşımı gösterilmesi durumunda, silahların üç ay içinde susabileceğini ifade etti.

Türk, "sorunların üzerine şiddetle gidilmeseydi bugün 40 bin ölüden, binlerce faili meçhulden bahsetmeyecektik. Boşaltılmış üç bin köyden, göçe zorlanan milyonlardan, yitip giden yüzlerce milyar dolardan söz ediyor olmayacaktık" diye konuştu.

Türk, konuşmasında ayrıca şöyle konuştu: "Eğer eşit yurttaş olduğumuzu, hiçbir sorunumuz olmadığını iddia ediyorsanız, lütfen biraz empati yapın. Bir an düşünün; Birileri çıksa ve 'yeryüzünde Türkçe diye bir dil yoktur' dese ve tek kelime Kürtçe bilmeyen sizin çocuğunuza, zorla Kürtçe eğitim yaptırsa, kendinizi eşit yurttaş olarak hissedebilir misiniz bu ülkede?"

DTP lideri, "Bu bir Kürt-Türk çatışması değildir. Sorun, Kürtler başta olmak üzere vatandaşlarına demokrasiyi, özgürlükleri çok gören, resmi devlet ideolojisi sorunudur" diye konuştu.

Türk, "Türkiye'nin demokrasi dışında başka bir çıkış yolu olmadığını" söyledi.

XS
SM
MD
LG