Erişilebilirlik

Netanyahu Barış Görüşmelerine Hazır


Bugün Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile görüşecek olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise, barış görüşmeleri için Türkiye’nin de arabuluculuk önerdiğini ama asıl harekete geçmesi gereken tarafın Amerika olduğunu söyledi. Bu arada Sarkozy, Filistin lideri Mahmut Abbas’ı telefonla arayarak barış görüşmelerini yeniden başlatmaya çağırdı.

Ortadoğu’da etkin rol almaya çalışan Fransa, bölge barışının iki kilit ülkesini Paris’te ağırlıyor. Önceki gün Elysee Sarayı’nda İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bugün de Suriye Devlet Başkanı Başar Esad ile bir araya gelecek.

Nicolas Sarkozy, 2 gün önce Washington’da Başkan Barack Obama tarafından hayli soğuk karşılanan Netanyahu’yu, Elysee Sarayı’ndaki özel çalışma odasında ağırladı. Görüşmede yalnızca Sarayın dış politika danışmanı Jean David Levitte bulundu. Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşmenin neredeyse Barack Obama ile yapılan görüşmeyle aynı uzunlukta geçtiği gözlerden kaçmadı. Ortadoğu’da daha etkin rol oynamak arzusunu saklamayan Sarkozy’nin, Netanyahu’yu sıcak bir havada arabasına kadar uğurlaması da dikkat çekti.

İsrail Başbakanı’nın heyetinde bulunan diplomatlar, görüşmede Ortadoğu barış süreci ve özellikle Suriye-İsrail barış görüşmlerininkonuşulduğunu açıkladılar. Sarkozy, İsrail’den, görüşmelerin yeniden başlatılabilmesi için Doğu Kudüs’teki yerleşim inşaatlarını dondurmasını istedi. Netanyahu da, “Suriye ile ne zaman ve nerede isterlerse önkoşulsuz ve doğrudan görüşmeye hazırım” yanıtını verdi.

Fransa, Suriye ile İsrail’i yeniden diyaloğa davet ederek, Gazze saldırısı nedeniyle askıya alınan Akdeniz Birliği inisiyatifini de yeniden canlandırmak istiyor. Ayrıca Amerika’nın yanısıra Ortadoğu’da söz sahibi olabilmek için Hamas ile de temasa geçmenin yollarını arıyor. İsrail ile yeniden diyaloğa geçmeye niyetli görünen Suriye lideri Başar Esad ise, İsrail’in Golan tepelerinden çekilmesini ön şart olarak sunuyor, masaya ön şart koymadan otrumayacağını dile getiriyor. Paris’e gelmeden önce Fransız Le Figaro gazetesine röportaj veren Başar Esad, barış görüşmelerine kimin arabuluculuk etmesini istediğinin de ilk sinyallerini verdi.

Esad, Türkiye’nin arabuluculuk teklifi getirdiğini belirtti ancak asıl harekete geçmesini istediği ülkenin Amerika ve Barack Obama olduğunu söyledi. Suriye İsrail tıkanıklığının aşılması için « Amerikanın hamiliği »ne ihtiyaç olduğunu savunan Esad, « Obama’nın barışa ilişkin sözleriyle hemfikiriz. Ama eylem planı nedir? Obama, bir eylem planı hazırlamalıdır. Aktif olmalı ve inisiyatif almalıdır, pasif kalıp, başkalarının harekete geçmesini beklememelidir » dedi. Esad, ,Güvenlik Konseyi’nin ‘barışa karşı toprak’ çözümünü içeren Madrid’e gönderme yaparak İsrail Hükümeti bu ilkeyi kabul ettiğini açıklarsa, Suriye’nin de barış sürecini yeniden başlatacağını dile getirdi.

XS
SM
MD
LG