Erişilebilirlik

11 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Amerika’da bugün Eski Muharipler günü. Washington Post bu özel günde Amerika’nın iki ayrı yerde savaştığına dikkat çekiyor. Gazete, askerler ve askerlik yapmış kişilere sağlanan programlara daha fazla kaynak ayrılmasını istiyor:

“Amerika geçmişte askerlerine her zaman iyi davranmadı. Eskiye kıyasla hem eski hem de muvazzaf askerlere daha fazla ilgi gösterilmesine rağmen sosyal yardım programları yeterli değil. Askerlik yapan Amerikalılar sivil yaşama uyum sağlamakta güçlük çekiyor. İş bulamamaları ayrı bir problem. Bunların önemli bir kısmı hükümeti aşan sorunlar ve çözümü bir yerde toplumun algısına ve kararlılığına bağlı. Hayatını vatanları için tehlikeye atmış bu kişilerin ülkelerine sivil hayatta da hizmet edebilmeleri için elimizden geleni yapmak şarttır.”

New York Times, Amerika Merkezi İstihbarat örgütünün terör zanlılarını kaçırarak, işkence görecekleri ülkelere teslim etmesi konusunda İtalyan ve Amerikan mahkemelerinin iki ayrı karar verdiğini belirtiyor. Gazete, İtalyan mahkemesinin kararının daha doğru olduğunu savunuyor:

“2003 yılında CIA tarafından kaçırılarak Mısır’a sevk edilen Usame Mustafa Hasan Nasr adlı bir din adamı orada işkence gördüğünü söyledi. İtalyan mahkemesi olaya karışan CIA büro şefi ile 22 Amerikalının kanunları çiğnediğine karar verdi. Suriye kökenli Kanada vatandaşı Mahir Arar ise, Amerika’da bir havaalanında tutukladıktan ve sert bir biçimde sorguya çekildikten sonra, işkenceye maruz kalacağı bilindiği halde Suriye’ye gönderildi. Ancak Amerikan mahkemesi, Arar’ı kaçıranların yargılanmasına gerek olmadığı görüşünde. Bu karar, sadece Arar’a zarar vermekle kalmadı, Amerika’nın adını lekeledi ve hukuk devleti ilkesine de zarar verdi. Anayasa Mahkemesi, bu kararı iptal etmelidir.

USA Today okullara silah getirilmesine karşı 15 yıl önce uygulamaya konan sıfır tolerans politikasının değiştirilmesi gerektiğini yazıyor. Gazete, bu uygulamanın süreç içinde amacını aştığı görüşünde:

“Sıfır tolerans politikası iyi niyetli başlasa da, daha sonra küçük kabahatleri de büyük suçları da aynı kefeye koyan bir uygulama haline geldi. Çocukların hatalarını en sert yaptırımlarla cezalandırma politikasından vazgeçilmeye başlandığı yönündeki işaretler umut verici. Silah kaçakçılığı veya uyuşturucu gibi işlere bulaşmaları halinde öğrencilere sert cezalar verilmesi elbette şarttır. Ancak sıfır tolerans politikası, bütün öğrencileri birer sorun olarak görüyor. Oysa hata yapan öğrenciler kendilerini geliştirme kapasitesine de sahiptir. Bu nedenle suçla orantılı bir cezalandırmaya gidilmesi en doğrusudur.”

Boston Globe gazetesi eski Başkanlardan George Herbert Bush’un, yani Baba Bush’un, Berlin Duvarının yıkılmasından sonra Almanya’nın birleşmesinde büyük rol oynadığını hatırlatıyor. Gazete, Obama’ya bu tarihi olaydan ders çıkarması çağrısında bulunuyor:

“Doğu Avrupa’da ayaklanmalar başladığında Bush’un fazla ihtiyatlı davrandığı yönündeki eleştiriler de artmıştı. Ancak Bush’un bu konuda haklı bir gerekçesi vardı; Sovyetlerdeki sertlik yanlılarının, ayaklanmaları şiddet yoluyla bastırmalarına yol açacak bir hareket yapmak istemiyordu. Ne var ki, Almanya’nın birleşme fırsatı doğduğunda Bush bu fırsatı kaçırmadı. İngiltere ve Fransa’nın itirazına rağmen, Almanya’nın birleşmesini destekledi. Obama da bugün İran, Kuzey Kore, Afganistan, Pakistan ve Ortadoğu’da birçok sorunla boğuşuyor. Obama, böyle bir dönemde Bush’un hem ihtiyatlı hem de gerektiği anda devreye girmesini bilen politikasından ders çıkartmalıdır.”


XS
SM
MD
LG