Erişilebilirlik

Almanya'da Irkçı Katile Ömür Boyu Hapis


Geçtiğimiz Temmuz ayında Marwa El Sherbini adlı kadının Almanya’da ırkçı bir saldırı sonucunda öldürülmesi olayının davası bugün sonuçlandı, katile müebbet hapis cezası verildi.

Müslüman ülkelerde özellikle de Marwa El Sherbini'nin memleketi olan Mısır'da büyük yankı uyandıran cinayet geçen 1 Temmuz'da işlenmişti. El-Şerbini, 1 Temmuz 2009'da kendisine hakaret ettiği için davacı olduğu Rus asıllı Alman Alex Weins tarafından Dresden kentindeki mahkeme çıkışında üç yaşındaki oğlu ve kocasının gözü önünde 18 yerinden bıçaklanarak öldürülmüştü. 31 yaşında cinayete kurban giden El-Şerbini, öldürüldüğünde 3 aylık hamile idi.

Mahkeme heyeti, Alex Weins’i müebbet hapse mahkum ederek, Almanya’da verilebilecek en ağır ceza olan ömür boyu hapis cezasını verdi. Dresden Mahkemesi Başkanı, Alex Weins'in suçunun çok ağır olduğunu, pişmanlık duymadığını ve bu yüzden müebbet hapis cezası aldığını söyledi.

Cinayet sanığı Alex Weins, kendisinin İslam ve yabancı düşmanı olduğunu kabul etmesine rağmen, cinayeti bu kişisel nedenlerle işlediğini öne sürmüş, El-Şerbini’ye hakaret ettiği için mahkemece cezaya çarptırılmasının verdiği 'stres ve korku' nedeniyle kontrölü kaybettiğini iddia etmişti.

Alex Weins'in annesi ise, oğlunun televizyonlarda izlediği programlardan etkilenerek, İslam düşmanı olduğunu belirtmişti. Cinayetin İslam karşıtı başörtülü bir kadını hedef alması Almanya'daki yabancı ve İslam düşmanlığını tekrar gündeme getirmişti. Davaya gözlemci olarak katılan Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi ve İslam Konseyi gibi İslami kuruluşlar kararının ardından yanı sıra, yeni Federal Hükümet’in İslam düşmanlığıyla mücadeleyi gündemine almasını istedi. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Almanya Örgütü sözcüsü Bekir Alboğa ise, Alman medyasındaki İslam karşıtı haberlerin bundan sonra azalacağını umduğunu söylüyor.

Basının ve sivil toplum örgütlerinin yoğun ilgi gösterdiği davada kararın açıklanmasından önce, geçen hafta sonunda Dresden’de Yahudi Sinagogu’na Nazi simgesi olan gamalı haçlar çizildi ve ırkçı parolalar yazıldı.

Haberi sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG