Erişilebilirlik

Afgan Halkı Obama'ya Tavsiyede Bulundu


Sekiz yıl önce Taleban yönetimine son veren Amerikan ordusu, en çok kaybı bu yıl verdi. Başkan Obama, Afganistan’a ek asker gönderme konusunda bir karar vermeye çalışıyor. Savunma Bakanı Robert Gates geçenlerde bu konudaki kararın, Obama’nın başkanlık görevinin en kritik kararlarından biri olabileceğini söyledi.

Afgan halkının da Başkan Obama’ya bu konuda önerileri var. Doğudaki Host kentinden tıp öğrencisi Ahter Tutakhil şunları söyledi:

Afganistan’a asker göndermek sorunları çözemez. Amerika’nın veya Afganistan yönetiminin Taleban’la görüşmeye başlaması daha iyi bir yol olur.

Başkent Kabil’de yaşayan ve şu anda işsiz olan Zainudin Wehadet de hiçbir kuvvetin Afganistan’ı işgal edemeyeceğinin tarihte görüldüğünü ve ne kadar asker gönderilirse gönderilsin, savaşın durmayacağını belirtiyor. Wehadet hükümetin Taleban’la görüşmeye başlamasını öneriyor.

Ahmed Vali Mohmand da Pakistan sınırındaki Paktika ilinde öğrenci.

O da yabancı hükümetlerin kaynaklarını, asker göndermekten başka alanlarda kullanmasını tavsiye ediyor:

Halkımıza yardım etsinler. Halkın ve toplumun ihtiyacı olan okul, üniversite açmak gibi işleri yapsınlar.

Daud Sultanzoi Afganistan parlamentosunun üyelerinden. Sultanzoi daha çok yabancı askere ihtiyaç olduğuna inanıyor. Parlamento üyesi ne Amerika ne de Afgan hükümetinin, yabancı askerlerin gönderilme sebebini iyi anlatamadıklarını savunuyor:

Eğer güvenlik yoksa, ücra taşra kasabasına gidip, okulu nasıl yaparsınız? Okulu askeri kışlada inşa edip de kasabaya taşıyacak haliniz yok. Her kasabaya köye gidip buraların güvenliğini sağlamanız lazım.

Şenkai Karkhail de parlamento üyesi… Karkhail Amerikan hükümetinin daha çok asker gönderme konusunda haftalardır düşünmesinin sebebini anlayamadığını söylüyor.

Yapmaları gereken açıktır. Afgan ulusal ordusu isyancılara karşı güvenliği sağlayacak durumda olmadığı için, mutlaka daha çok asker göndermeleri lazım.

Amerika’nın Afganistan’da 68 bine yakın askeri var. NATO ve diğer müttefiklerin göndermiş olduğu asker sayısı da 40 bin…

Afganistan’daki NATO ve Amerikan kuvvetlerinin komutanı General Stanley McChrystal eğer asker sayısı artırılmazsa, bu savaşın kaybedileceği uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG