Erişilebilirlik

Irak Parlamentosu Gecikmeli Seçim Yasasını Onayladı


Irak parlamentosu seçimlerin Ocak ayında yapılmasını öngören seçim yasasını uzun gecikmeden sonra kabul etti. Oylamaya katılan 195 parlamento üyesinden 141’i, tasarının kabulü yönünde oy kullandı.

Kerkük’te seçimin yapılmasıyla ilgili anlaşmazlık giderildi. Bu uzlaşmanın ayrıntıları henüz açıklığa kavuşmadı. Kürtler, Kerkük’ün kuzeydeki özerk bölgeye dahil edilmesini istiyordu. Ancak kentin Arap ve Türkmen nüfusu buna karşı çıkarak, merkezi hükümete bağlı kalmayı istiyor. Arap ve Türkmenler nüfus dengesinin, Amerika’nın Irak’ı işgalinin ardından bölgeye göç ettirilen Kürtlerle bozulduğunu savunuyor. Ancak yeni seçim yasası, Kerkük’teki kayıtlı seçmen sayısında olağan dışı bir artış olup olmadığının incelenmesine olanak tanıyacak.

Amerika’nın Bağdat büyükelçisi Christopher Hill uzlaşma için rakip gruplar arasında yoğun bir trafik yürüttü.

Başkan Barack Obama yasanın kabulünden sonra Irak’ta kalıcı barış için önemli bir dönüm noktasının aşıldığını söyledi. Başkan bu yasanın Amerikan kuvvetlerinin Eylül ayına kadar çekilmesinin yolunu açacağını da kaydetti.

Genel seçimler Irak için, Amerikan kuvvetlerinin çekilmesinden önce güvenliği sağlamada daha büyük rol üstlenmesi anlamına da geliyor.

XS
SM
MD
LG