Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi Sağlık Reformu Tasarısını Onayladı


Amerika Temsilciler Meclisi, Demokrat Parti'nin hazırladığı ve Cumhuriyetçiler’in karşı çıktığı sağlık reformu tasarısını onayladı.

Tasarının 435 üyeli Meclis'ten geçmesi için 218 oy gerekiyordu. Tasarıya 220 üye lehte, 215 üye aleyhte oy kullandı. Cumhuriyetçi Partili üyeler, beklendiği gibi, sadece biri dışında, tasarıya olumsuz oy verdi. 39 Demokrat Partili üye de tasarı aleyhinde oy verdi.

Sonuç, seçim kampanyasında tüm Amerikalılar’ı sağlık sigortasına kavuşturmaya söz veren Başkan Barack Obama için büyük bir başarı sayılıyor. Cumhuriyetçiler tasarıya, federal bütçe açığını daha da artırıp, sağlık hizmetleri alanında devlet kontrolünü ve sigorta maliyetini yükselteceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

On yıllık bir dönemde Amerika bütçesine 1 trilyon Dolar'ın üzerinde yük oluşturacağı tahmin edilen ve yasalaşması için Senato'nun da kabul etmesi gereken tasarıya göre işverenler, çalışanlara sağlık sigortası yaptırmakla yükümlü olacak, sigorta şirketleri mevcut sağlık sorunları nedeniyle hiç kimseyi sigorta kapsamına almayı reddedemeyecek.

Planın en çok tartışılan yönü ise, Amerikan halkına özel ya da kamu sağlık sigortası arasında tercih imkanı vermesi. Özellikle Cumhuriyetçiler, kamu sağlık sigortasının, devlet kontrolünün genişleyip özgürlüklerin daralması anlamına geleceği gerekçesiyle, plana sert muhalefet gösteriyor.

Başkan Obama, Temsilciler Meclisi'ndeki oylama öncesinde Kongre'ye giderek Demokrat üyelerle görüştü. Obama oylamadan önce sağlık sigortası üzerindeki oylamayı tarihi bir fırsat olarak niteledi ve bugün Amerika'da günde ortalama 14 bin kişinin sağlık sigortasını kaybettiğini ve her yıl 18 bin kişinin sağlık sigortası olmadığı için tedavi göremeyerek hayatını kaybettiğini söyledi.

Senato'nun, tasarı üzerindeki çalışmasını ne zaman tamamlayacağı belli değil. Demokrat Parti, 100 üyeli Senato'da 60 üyeyle çoğunlukta olmakla birlikte, tasarıyı geçirme konusunda ciddi zorlukla karşı karşıya gelebilecek. Başkan Obama, sağlık reform yasasının bu yılsonuna kadar çıkmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG