Erişilebilirlik

İran'a Türkiye Alternatifi Sunuldu


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El Baradei, nükleer programı konusundaki anlaşmazlığa çözüm olarak İran'a Türkiye alternatifi sunduğunu açıkladı. Ancak İran'ın bu öneriyi de reddedeceği bildiriliyor.

El Baradei, İran'ın zenginleştirilmiş uranyumunu Türkiye'ye göndermesini, bunun karşılığında Rusya'dan nükleer yakıt almasını teklif ettiklerini açıkladı. El Baradei'ye göre bu sayede Batılı devletler İran'ın silah geliştrimediğinden emin olacak, İran da uranyumunu güvendiği bir ülkeye teslim edecek.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, İran’ın nükleer yakıt ihtiyacının karşılanması için elindeki uranyumu zenginleştirmek üzere Rusya’ya göndermesini önermişti. Bu plan Amerika, Rusya ve Fransa tarafından desteklenirken Tahran'ın öneriyi reddedeceği haberleri alındı. Bunun üzerine El Baradei, İran'a uranyumunu Türkiye'ye göndermesini, bunun karşılığında Rusya'dan yakıt almasını önerdiğini açıkladı.

Dün Amerikan PBS televizyonundaki bir söyleşi programına katılan El Baradei, "İran'ın Türkiye'ye güvendiğini, Amerika'nın da Türkiye konusunda rahat olduğunu" söyledi. Planla ilgili Türkiye'yi henüz bilgilendirmediğini de açıklayan el Baradei, yine de Türk yetkililerden olumlu yanıt beklediğini sözlerine ekledi.

Ancak yarı-resmi İran Öğrenci Haber Ajansı (ISNA) bu teklifin İran tarafından reddedileceğini bildirdi. ISNA haber ajansı adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde böyle bir teklifin daha önce de yapıldığını, bunun o zaman da kabul edilmediğini yazdı.

Batılı devletler İran'ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığından kuşkulanıyor. İran ise nükleer programının enerji ihtiyacını karşılamak için geliştirildiğini savunuyor. Anlaşmazlığa çözüm olarak Birleşmiş Milletler yakıt ihtiyacının karşılanması için İran'a ait uranyumun bir başka ülkede zenginleştirilmesini öneriyor. Ancak Tahran uranyumunun yurt dışına gönderilmesine sıcak bakmıyor.

XS
SM
MD
LG