Erişilebilirlik

Yaşamı Kısaltan Beş Sağlık Risk Faktörü


Raporda beş risk faktörü; çocuk yaşta kötü beslenme, korunmasız cinsel ilişki, aşırı alkol, kötü sağlık koşulları ve yüksek tansiyon olarak sıralanıyor. Dünyada ölümlerin dörtte birine bu faktörler neden oluyor.

Rapor bu risk faktörlerinin dikkate alınması halinde ortalama yaşam süresinin yaklaşık 5 yıl artacağını ve milyonlarca erken doğum vakasının önlenebileceğini belirtiyor.

Steven Morrison Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Küresel Sağlık Politikaları Bölümü Başkanı.

Morrison raporun gelişmekte olan ülkelerde bulaşıcı hastalık ve kronik rahatsızlık riskinin iki kat fazla olduğunu belirttiğine dikkati çekiyor. Kronik rahatsızlıklar yaşam tarzlarından kaynaklanıyor.

Kronik kalp rahatsızlıklarının yüzde 75’i, 8 risk faktörüne bağlı olarak gelişiyor.

Kalp rahatsızlığı önceleri zengin ülkelerde sık rastlanan bir durumdu ancak bu hastalıktan ölümler şimdi en çok kalkınmakta olan ülkelerde görülüyor.

Uzmanlar kronik rahatsızlıklarla mücadele eden az gelişmiş ülkelerin gelişmiş ülkelerin deneyimlerinden yararlanabileceğini söylüyor.

Küresel Sağlık Riskleri adlı rapor sağlığı etkileyen 24 faktöre dikkati çekiyor. Bu faktörler çevresel, davranışsal ve psikolojik etkenlerin bir karışımı. Bunlara hava kirliliği ve tütün kullanımı da dahil.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, gelişmekte olan ülkelerde kötü beslenme de sağlığı etkileyen önemli bir etken. Aşırı şişmanlıksa zengin ülkelerde sık görülen bir sağlık risk faktörü.

XS
SM
MD
LG