Erişilebilirlik

5 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times Irak savaşı sonrasında Türkiye’nin Amerika’dan bağımsız bir bölgesel güç haline geldiğini yazıyor. Patrick Seale imzalı makalede, Türkiye’nin dinamik ve çok yönlü bir dış politika izlediği belirtiliyor:

“Türkiye, etkinliğini güç kullanarak değil diplomatik yöntemlerle artırıyor. Komşularıyla ekonomik ilişkilerini geliştiriyor, bölgesel anlaşmazlıklarda arabuluculuk öneriyor. Son yıllarda diplomasideki başarılı politikaları Türkiye’ye Arap dünyasında büyük bir sempati kazandırdı ve Avrupa Birliği’ne giriş konusunda elini güçlendirdi. Türkiye’nin Rusya ve Orta Asya’da üretilen petrol ve doğalgazın Avrupa’ya ulaştırılmasında transit ülke olması, diplomasideki gücünü de artırıyor. Yeniden güç kazanan Türkiye, Ortadoğu’daki iktidar oyununun kurallarını olumlu ve çatışmadan uzak bir biçimde yeniden yazıyor. Fırtınalarla dolu ve her an patlamaya hazır bir Ortadoğu’da bu, az rastlanan bir umut ışığıdır.”

USA Today Salı günü yapılan yerel seçimin Obama yönetimi için bir referandum olarak görülmesine karşı çıkıyor. Ancak gazete seçmenin her iki partiye de önemli mesajlar verdiğini vurguluyor:

“Virginia ve New Jersey valilikleri Cumhuriyetçilerin kazanması, seçmenin Demokratlara açık bir çek vermediğinin kanıtıdır. Eğer kendilerine verilen yetkileri aşarlarsa veya işsizlik oranındaki artış sürerse, şu anki iktidarları büyük bir sorun haline gelebilir. Demokratların bundan sonraki seçimlerde karşılarında daha enerjik ve daha iddialı bir rakip bulacaklarından şüphe etmemeleri gerekir. Seçmen, Cumhuriyetçi Parti’ye de pratik ve sorun çözücü adaylar çıkardığı sürece başarılı sonuçlar alacağı mesajını verdi. Ancak Cumhuriyetçi partililer, yerel beklentileri göz ardı ederek ulusal politikalarına katı bir biçimde bağlı adaylarda ısrar ederlerse, aynı başarıyı elde etmeleri çok zor olur.”

Christian Science Monitor gazetesi de seçimlerin yerel olmasına rağmen sonuçlarının ulusal düzeyde etkisini hissettireceğini kaydediyor. Gazete, gelecek yıl yapılacak ara seçimde ekonomik konuların belirleyici olacağı görüşünde:

“Obama, 2008 seçimlerinde gençlerin, siyahların ve ortadaki seçmenin desteğini almayı başarmıştı. Ancak yerel seçimlerde bu desteğin ortadan kalktığı ortaya çıktı. Sandık çıkışı anketleri, bu seçimlerde ekonomik sorunlar ve işsizlik konusunun öne çıktığını gösterdi. Şimdi Demokratların alacakları önlemlerle ekonomideki canlanmayı ve istihdamdaki artışı ne kadar sürede sağlayabilecekleri büyük önem taşıyor. Eğer bu seçimlerden çıkarılacak bir ders varsa, o da seçmenlerin ekonomik durumdan hala kaygı duyduklarıdır. İşsizlik azalmaya başlamazsa, ara seçimlerde bağımsızların Cumhuriyetçi Parti’ye kaymaları da kaçınılmaz olacak.”

New York Times, İsrail-Filistin anlaşmazlığında Yahudi yerleşimlerinin sanıldığı kadar büyük bir sorun oluşturmadığını öne sürüyor. Gazete, esas sorunun Obama yönetiminin hatalarından kaynaklandığını savunuyor:

“Obama yönetimi, enerjik bir diplomasiyle tarafları hızlı bir biçimde barış için adım aymaya ikna edebileceğini düşünüyordu. Oysa şimdiye kadar Ortadoğu’da ilerleme sağlayan her girişim ya Araplardan ya da İsraillilerden geldi. Bugün de en umut verici öneri Mahmut Abbas’ın başbakanı Salam Fayyad’dan geliyor. Fayyad, barış görüşmeleri başlasa da, başlamasa da iki yıl içinde Filistin devletinin kurumlarını oluşturacaklarını söyledi. İsrail ve Filistin liderleri arasındaki görüşmeler, fazla bir ilerleme sağlanamasa bile, bu girişime dolaylı bir destek sağlayabilir. Ancak Obama yönetimi de Fayyad’ın bu önerisini desteklemek için elinden geleni yapmalıdır.”


XS
SM
MD
LG