Erişilebilirlik

Merkel'in Yeni Kabinesi Bugün İlk Kez Toplanacak


Almanya’da Angela Merkel’in başbakanlığında yeni hükümet ve Alman Federal Parlamantosu geçen hafta göreve başladı. Merkel’in ABD ziyaretinin hemen ardından bugün ilk kez toplanacak olan Alman hükümetinin gündemindeki ana konulardan biri de göçmenlerin uyum sorunu.

Almanya’nın önünde çözüm bekleyen bir dizi sorun var, bunların başında ekonomik krize karşı alınacak önlemlerle birlikte, nüfusun yaşlanmasına karşı tedbirler ve önümüzdeki kış aylarında patlama yapması beklenen işsizlik geliyor. Yeni hükümetin uyum ve göç konularında atacağı ve Federal Parlamento’dan destek isteyeceği adımlar da kamuoyunun çözüm beklediği önemli konulardan biri. 124 sayfa kalınlığındaki koalisyon anlaşmasında üç sayfada belirlenen uyum politikalarında, 'Almanca’ya hakimiyet’ uyumun anahtarı olarak tanımlıyor. Nitekim göçmenlerin Almanca dilini öğrenmeleri için yeni çalışmalar yapılması ve var olan uyum kurslarına katılımın zorunlu hale getirilmesi planlanıyor. Ayrıca ülkeye yeni gelen göçmenlerin ise bireysel uyum teşvikini bağlayıcı hale getirmek için 'Uyum Sözleşmesi’ imzalamaları zorunlu hale getirilecek, söz konusu göçmenlerin uyumları belli aralıklarla denetimden geçecek.

Federal Meclis’teki Türk kökenli milletvekilleri hükümetin uyum politikalarını yakından takip etme kararında. Meclis’e Sol Parti’den ikinci kez seçilerek milletvekili olarak giren Sevim Dağdelen, uyum politikalarının göçmenlerden yana değişmesi için mücadele vereceğini belirtiyor.
Yeşiller Partisi'den milletvekili olan avukat Memet Kılıç, ilk kez Federal Meclis'e girmeyi başardı. 1998'de kurulan Almanya Yabancılar Meclisinin kurucu üyelerinden olan Kılıç, 2000 yılından bu yana da Yabancılar Meclisi’nin başkanlığını yürütüyor.Kılıç, yeni hükümetin uyum politikalarını hukukçu ve milletvekili olarak eleştirisel bir şekilde takip edeceğini belirtiyor.

FDP'nin Aşağı Saksonya eyalet listesinden milletvekili adayı olan Serkan Tören de ilk kez Federal Meclis'e girdi. Yeni hükümetde yer alan FDP böylece, Almanya'daki genel seçimlerde ilk kez bir Türk kökenli milletvekili çıkartmış oldu. Serkan Tören Türk göçmenlerin uyum konusundaki sorunlarının olumlu yönde ilerlemesi için emek vereceğini açıklıyor.

27 Eylül’deki genel seçimlerde aday olan 33 Türk kökenli adaydan 5'i meclise girdi. Serkan Tören, Mehmet Kılıç ve Sevim Dağdelen’le birlikte, Yeşiller’den 4. kez meclise girmeyi başaran Ekin Deligöz ve SPD'nin aldığı kötü seçim sonucuna rağmen Sosyal Demokrat Parti’den Aydan Özoğuz’da Federal Meclis'de yer alıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG