Erişilebilirlik

3 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times Afganistan’da Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin seçimi kazandığının açıklamasıyla yeni bir döneme girildiğini yazıyor:

“Yeni kurulacak hükümetin halka güven vermesi büyük önem taşıyor. Ama bu sadece işin başlangıcını oluşturuyor. Karzai’nin yapılması gerekenler listesi çok uzun. Orta seviyedeki Taleban liderlerini siyasi sürece dahil edebilmek için Amerikalılarla birlikte ortak bir strateji geliştirmesi gerekiyor. Afgan güvenlik kuvvetlerinin eğitiminin hızlandırılması da şart.. Karzai ile Obama’nın önünde bütün bunlar için çok fazla zaman yok. Taleban, her geçen gün askeri olarak daha da güçleniyor. Amerikan halkının Afganistan savaşına verdiği destek ise giderek azalıyor.”

Christian Science Monitor Amerika’nın istese de istemese de Afganistan’da Karzai ile çalışmak zorunda olduğunu yazıyor. Gazete, Obama yönetimine bundan sonra izleyeceği politikalarla ilgili beş tavsiyede bulunuyor:

“Karzai, ikinci tur seçimlere katılmaktan vazgeçen rakibi Abdullah Abdullah’ın da dahil olduğu bir ulusal birlik hükümeti kurması yönünde teşvik edilmelidir. Karzai’ye perde arkasında baskı uygulanmasına devam edilmelidir. Washington, yeni hükümetin oluşumunda etkili olmak için hızlı hareket etmelidir. Yerel ve bölgesel liderlerle ilişkiye önem verilmeli, yapılan yardımlar da yerel unsurlar gözetilmelidir. Amerika ve müttefikleri iyi bir yönetim kurulması ve güvenliğin sağlanması için gereken kararlılığı göstermeli, ihtiyaç duyulan kaynakları aktarmalıdır. Karzai’nin ikinci dönem devlet başkanlığının daha başarılı olabilmesi için, Obama Afganistan’ın ihtiyaçları ile Amerika’nın kaynakları arasında doğru bir denge kurmalıdır.”


Los Angeles Times gazetesi Afganistan’da seçimlere hile karıştırılması nedeniyle Karzai yönetiminin gayrimeşru konuma düştüğü yorumunda bulunuyor. Gazete, bu tablo karşısında Obama’yı zor günler beklediğini belirtiyor:

“Eğer Obama Afganistan’dan tamamen çekilmeyi düşünmüyorsa, yolsuzluklara göz yumup Karzai’yi desteklemeye devam etmekten başka bir çaresi yok. Bir yandan Kabil’de ulusal birlik hükümeti kurulması için çaba harcanırken, bir yandan da yerel yönetimlerle ilişkiler artırılmalıdır. Bu sayede Batılı ülkeler yaptıkları yardımın Karzai ve ekibinin eline geçmesini önleyebilir, doğrudan yerel liderlerle ilişkiye geçebilir. Afganistan’da istikrarı sağlamaya ve Taleban’a verilen desteği azaltmaya yönelik çabaların başarılı olması için, meşruiyet sahibi ve halka gerçekten hizmet eden bir yönetim olmazsa olmaz bir koşuldur.”


USA Today gıda ürünlerinin ambalajlarındaki ibarelerin tüketicinin kafasını karıştırdığını yazıyor. Gazete, ürünün daha sağlıklı olduğunu öne süren bu ibarelere bir düzenleme getirilmesini istiyor:

“Yıllar süren tartışmaların sonunda, ürünün besleyici değerini ve içerdiği kaloriyi gösteren bir etiketleme üzerinde uzlaşmaya varılmıştı. Ancak akıllı seçim adı verilen bu etiketleme sisteminde uygulanan standartların fazlasıyla esnek olduğu ortaya çıktı. Öyle ki, mayonez bile sağlıklı gıdalar arasında gösterildi. Şimdi yeni bir sistem geliştirilmesi gerekiyor. Ancak bu sistem, federal hükümetin müdahalesine de yol açmamalıdır. Elbette bu kolay bir iş değil. Ancak gıda ürünlerindeki mevcut etiketlerin, kafa karıştırmaktan başka bir işe yaramadığı ortada… Yeni uygulanacak kriterler, bu kafa karışıklığını artırmaya değil, azaltmaya hizmet etmelidir.”


XS
SM
MD
LG