Erişilebilirlik

İşsizlik Gençleri Başka Ülkelerde İş Aramaya Zorluyor


Lehman Brothers adlı finans şirketinin iflas etmesinin ardından işsiz kalan yüzbinlerce kişi ve yeni mezun genç iş arıyor. Bazı Asya asıllı Amerikalılar ve Amerika’da eğitim görmüş Asyalılar, Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde çalışmak için araştırma yapıyor.

Yatırım bankası Lehman Brothers bir yıl önce iflas edince binlerce bankacı işsiz kaldı. Bu kişiler yalnız değil. New Yorklu yetkililer New York Borsasında ve finans şirketlerinde çalışan 46 bin kişinin daha 2010’da işssiz kalabileceği uyarısında bulundu. Bu haberler, işletme mastırı yapan öğrencileri kaygılandırıyor. Mali kriz öncesinde işletme mastırı olanların iş bulması garantiydi. Geçenlerde işletme mastırı yapanlara yönelik bir meslek fuarında özellikle Asya asıllı Amerikalılar’ın uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü.

Pekinli Xiang Wang, Massachusetts’deki Clark Üniversitesi’nden mezun olmak üzere, ancak iş bulamamaktan korkuyor. Bu korkusuna çalışma vizesi alma sıkıntısı da eklenmiş. Wang, “Öğrenci vizenizi çalışma vizesine çevirecek iş yeri bulmak çok zor,” diyor. Ancak Wall Street’in kaybı Asya’nın kazancı olabilir. Asya’da birçok şirket Amerika’da eğitim görmüş Asyalı mezun arıyor.

Güney Kore Ticaret Dairesi’nden Joseph Nam Koreli şirketlere sunmak üzere Amerika’da eğitim görmüş Asyalı mastır öğrencisi veri bankası hazırlıyor. Nam, “Wall Street’de daha az iş imkanı olması, daha fazla kişinin yurtdışında iş aramasına yol açıyor. Bu kişiler daha az maaş ve sosyal haklara razı oluyor,” diye anlatıyor. Üniversiteden mezun olmaya hazırlanan Wang, “İlk tercihim Amerika içinde bir iş bulmak ama burada olmazsa başka ülkelerde de iş arayabilirim,” diyor.

Çin, Hindistan ve diğer Asya ülkeleri çok yetenekli yeni mezunların ülkelerine döndüğüne tanıklık ediyor. Geçen yıl Çin hükümeti dönen mezunların sayısında yüzde 55 artış görüldüğünü açıkladı. Duke Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Amerika’da eğitim gören Asyalılar kendi ülkelerinde daha rahat iş buluyor.

Yeni mezunlar hemen iş bulma konusunda kaygılansa da profesyonel şirketler Asya asıllı öğrencilerin uzun vadede şanslı olduğunu söylüyor. Asya asıllı Amerikalı İş Adamları Derneği’nden Thomas Sim’e göre, yeni mezunların dil becerileri de bu konuda avantaj sağlıyor. Sim, “Bu kişiler orta düzeyli bir kişiden daha fazla şansa sahip. Eğitimini aldıkları ülkenin kültürel değerlerine de uyum sağlayabiliyorlar. Bu da çok avantajlı bir durum,” diye konuşuyor.

Küresel ekonomi iyileşmeye başlasa da Asyalı ülkeler yeni mezunları çekmeye devam edeceğe benziyor.

XS
SM
MD
LG