Erişilebilirlik

NASA'nın Yeni Projesinin Kaderi Belli Oluyor


100 metre uzunluğundaki ARES roketi Atlas Okyanusu’na düşmeden önce iki dakikalık bir uçuş gerçekleştirdi. Mühendisler roketteki alıcılardan elde ettikleri verilerle roketi daha da geliştirmeyi hedefliyor. Ay’a ilk insanlı uçuşun 2015 yılından önce yapılması planlanmıyor.

Proje direktörü Bob Ess Ares ekibinin çok başarılı bir çalışma yaptığını söyledi.

Ares projesi NASA’nın Takım Yıldızı programının bir parçası. Proje 1960’lı yıllarda aya gönderilen Apollo’da kullanılan Satürn roketinin bir benzeri. NASA mühendisleri yeni tasarımın roket teknolojisindeki yeni gelişmeleri yansıttığını söylüyor. Bazıları projenin çok pahalı olduğundan şikayet ediyor.

Başkan Obama NASA’nın hedefleriyle bütçe sıkıntılarının gözden geçirilmesi için bir panel kurdu ve başına Uzay mühendisi Norman Augustine’i getirdi.

Augustine'e göre Amerika’nın üzerinde çalıştığı insanlı uzay programı, sürdürülebilecek bir çizgide değil. Çünkü programın içeriği ve programa ayrılan bütçe birbiriyle örtüşmüyor.

60 milyar dolarlık Takım Yıldızı programını 2004 yılında Başkan George Bush başlattı. O tarihte henüz küresel ekonomik kriz başlamamış ve Amerikan bütçe açığı rekor düzeye çıkmamıştı. NASA yeni programı sürdürmek için, uzay mekiği programını durdurmayı planlıyordu.

Bu sayede tasarruf edilecek para mekiğin gelecek yıl sonuna kadar uçmaya devam etmesini sağlayacak. Norm Augustine uzay istasyonunun daha yeni bilgi üretmeye başladığını söylüyor.

Başkan Obama yakında NASA’nın Mars ve Ay programlarına devam edip etemeyeceği konusunda karar verecek.

XS
SM
MD
LG