Erişilebilirlik

Almanya'da Koalisyon Bugün Göreve Başlıyor


Üç hafta gibi çok kısa bir sürede sonuçlanan koalisyon görüşmelerinden sonra, Birlik Partileri ile Hür Demokrat Partisi arasındaki hükümet protokolü geçen Pazartesi akşamı parti liderleri tarafından imzalandı.

Angela Merkel’in yeni kabinesi dün ilk kez bir araya gelen Federal Meclis’te bugün yemin edecek, yarın da ilk kez resmen bir araya gelecek. Kabinede Hıristiyan Demokrat CDU 7, liberal FDP 5 ve Hıristiyan Sosyal CSU ise 3 bakanlık aldı. Angela Merkel, Başbakan olarak kalırken, liberallerin lideri Guido Westerwelle, Dışişleri Bakanı oldu. Daha önceki Sosyal Demokratlarla sürdürülen Büyük Koalisyonun kabinesinde yer alan Birlik Partileri’nden yedi bakan yeni hükümette de görevlendirildi.

Toplam beş kadının bulunduğu bakanlar kurulunun sürpriz ismi, Sağlık Bakanlığı’na getirilen 36 yaşındaki Philip Rösler. Kabinenin en genç üyesi Vietnam kökenli. Sağlık Bakanlığı Almanya’da en önemli üç bakanlıktan biri olarak algılanıyor, göçmen kökenli FDP’li siyasetçinin bu göreve getirilmesi ise yeni hükümetten göçmenlere yönelik sıcak bir tavır oalrak değerlendiriliyor. Bu arada Merkel’in kabinesinde üstlendiği yeni görevle sürpriz yapan bir başka isim ise son hükümetin İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble.

Alman İslam Konferansı ve Alman Uyum Zirvesi gibi, özellikle Türkiye kökenli göçmenlere yönelik politikaları yönlendiren iki kurumun mimarı olan Schauble bu kez de Ekonomi Bakanı oldu. Ülkenin yaşadığı en derin ekonomik krizde bu görevi üstlenen Schauble’nin bütçe açığı ve devlet borçlanması gibi büyük sorunlara karşı nasıl mücadele vereceği şimdiden merakla bekleniyor.

Bu arada Berlin’deki siyasi yorumcuların, Merkel’in sağ kolu’ olarak niteledikleri ve en güvendiği bürokrat olarak tanımladıkları Thomas de Maiziere ise, İçişleri Bakanı oldu. Maiziere, İslam Konferansı ve Uyum Zirvesi kurumlarının bundan sonraki dönemde de süreceğini açıkladı. Bu arada koalisyon görüşmelerinde, şu an için ayrı bir Uyum Bakanlığı kurulmaması yönünde karar alındığı da bildirildi. Bu konuyla eskiden de olduğu gibi, Başbakanlığa bağlı Devlet Bakanı konumunda Maria Böhmer ilgilenecek.

Muhafazakar-liberal hükümetinin başlıca icraatının, ekonomik kalkınmanın istenilen seviyeye yükseltilmesi için yıllık toplam 24 milyar Euro hacminde vergi indirimleri olması bekleniyor, ayrıca askerlik süresinin 9 aydan 6 aya indirilmesi, Sağlık Sigortası’nda da köklü bir reforma gidilmesi hedefleniyor. Transatlantik ilişkilere daha ağırlık vermesi beklenen koalisyonun, liberal kanadın baskısı ile Türkiye ile ilişkilerin sağlam tutulmasına da önem vereceği tahmin ediliyor. Koalisyon anlaşmasında, Türkiye ile ilgili konularda ve AB sürecinde ‚ahde vefa’ ilkesi savunuluyor.

XS
SM
MD
LG