Erişilebilirlik

Pakistan'da Ölü Sayısı 100


Pakistan’ın Peşaver kentindeki bombalı saldırıda en az 100 kişi öldü, ikiyüzü aşkın kişi de yaralandı.

İçi patlayıcı madde dolu bir araçla yapılan saldırı kalabalık bir pazaryerini hedef aldı. Görgü tanıklarına göre ölenlerin çoğu pazar alışverişi yapan kadınlar.

Saldırının sorumluluğunu henüz hiçbir grup üstlenmedi.

Yetkililer, saldırının, ordunun Güney Veziristan bölgesindeki Taleban unsurlarına yönelik operasyonlarına misilleme olduğu görüşünde.

Pakistan’ın kuzeydoğusundaki Peşaver kenti, çatışmalara sahne olan aşiret bölgelerine yakınlığıyla tanınıyor.

Sabah erken saatlerde meydana gelen saldırı, Kabil’in merkezinde, yabancıların kaldığı misafirhaneyi hedef aldı. Misafirhane, BM ve diğer uluslararası kuruluşlarda çalışan yabancılar tarafından kullanılıyor.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Alim Sıddıki, olaydan sonra Amerika’nın Sesi’ne telefonla bilgi verdi. Sıddıki, misafirhanede önce büyük bir patlama olduğunu, bunu silah seslerinin izlediğini söyledi. Sözcü, saldırganların sayısının bilinmediğini belirtti. Misafirhanede kalanların çoğu yardım kuruluşlarında görevli yabancılar.

Afgan polisine göre, binayı basan intihar yelekli en az üç militan ya güvenlik kuvvetleriyle çatışmada öldü ya da intihar etti. Ölen yabancıların kimlikleriyse henüz açıklanmadı. Saldırının sorumluluğunu Taleban örgütü üstlendi. Taleban sözcüsü Zeybullah Mücahit, telefonla yaptığı açıklamada, saldırının cumhurbaşkanlığı seçiminin 7 Kasım’da yapılacak ikinci turunu sabote etmeyi amaçladığını bildirdi. “Bu ilk saldırımız” diyen Taleban sözcüsü bundan böyle seçim görevlilerinin hedef alınacağını söyledi.

Afganistan’daki BM misyonunun Başkanı Kai Eide ise misafirhaneye saldırının Afgan halkını hedef aldığını vurguladı. BM’nin 50 yıldır Afgan halkına hizmet ettiğini söyleyen yetkili “ne bu saldırı ne de gelecekte yapılacak olanlar bizi davamızdan vazgeçirebilir” dedi.

Kai Eide, olaydan sonra yaptığı basın toplantısında, yaşanan karanlık güne rağmen Afganistan’ın imarı ve ülke barış getirme çabalarından asla ödün verilmeyeceğini söyledi. Misafirhane baskını sırasında Kabil’in en lüks otellerinden Serena’ya da roket atıldı. Otel yönetimi olayda can kaybı olmadığını yüzden fazla konuğun hemen otelin sığınaklarına götürüldüğünü duyurdu.

Bu arada Pakistan'ın kuzey batısındaki Peşaver kenti de kanlı bir saldırıya sahne oldu. Kalabalık bir pazar yerine bomba yüklü araçla yapılan saldırıda onlarca kişi hayatını kaybetti, çoğu ağır olmak üzere, en az 200 kişi yaralandı. Patlama yüzünden çevredeki yapılarda ağır hasar meydana geldi. Bazı binalar çöktü, bazılarında yangın çıktı. Ölenlerin çoğu kadınlar ve anneleriyle birlikte alışveriş yapan çocuklar.

Üç günlük resmi bir ziyaret için Pakistan’da bulunan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, masum sivilleri katletmenin korkaklık olduğunu söyledi. Saldırıların sorumluğunu üstlenen grupların halkın çoğunluğunu temsil ettiklerini iddia etmelerine dikkati çeken Bakan, “Öyleyse neden seçimlere katılmıyorlar?” dedi.

Clinton, saldırı sırasında Peşaver’den üç saat uzaktaki başkent İslamabad'da Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmut Kureyşi ile görüşüyordu. Clinton, daha sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında Pakistan’ı terörle mücadelede yalnız bırakmayacaklarını söyledi. Kureyşi ise militanları uyardı.

Bakan “Sizi Swat vadisinde yendik, Veziristan’da da yeneceğiz” dedi. Pakistan ordusu son iki haftadır Güney Veziristan bölgesindeki Taleban’a karşı geniş çaplı bir operasyon yapıyor. Ancak bu süre içinde Taleban’ın büyük kentlerde birbirinden kanlı eylemler yapabilmesi Pakistanlılar’ı şok etti.

Öte yandan Türkiye, Kabil ve Peşaver’deki saldırıları kınadı. Dışişleri Bakanlığının açıklamasında Türkiye’nin, Afganistan’da barış ve huzurun tesisine yönelik çabalarını kararlılıkla sürdürmeye devam edeceği belirtildi.

XS
SM
MD
LG