Erişilebilirlik

Domuz Gribiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler


Domuz gribi salgını dünyada panik havasına neden oldu. Türkiye'de vakaların yüzlerce ifade edilmesi, karantina önlemleri ve okulların tatil edilmesi insanoğlunun kısa süre önce tanıştığı ve halk arasında domuz gribi virüsü olarak adlandırılan H1N1 virüsüne ilişkin soruların da artmasına neden oldu.

İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şadi Yenen, Amerika'nın Sesi'nden Selin Süer Ünlü'nün sorularını yanıtladı.

Prof. Dr. Yenen, bir kişide domuz gribi virüsüne rastlanmış olmasının bu kişiyi ölüme sürükleyeceği anlamına gelmediğinin altını çizdi. Mevsimsel gribin de dünyada her yıl yüzbinlerce can aldığını vurgulayan Yenen, gerekli sağlık hizmetlerine ulaşabilen, hastalığın seyrinin dikkatle takip edildiği ve kişisel tedbirleri alan kişiler için çok korkulacak bir durum olmadığını söyledi.

Alo Washington programında sorularımızı yanıtlayan Prof. Dr. Yenen, aşının tedarik sürecinin neden uzun sürdüğünü de anlattı. Yan etkiler konusunda şu ana kadarki dünya deneyimine göre çok büyük bir sorun olmadığını vurgulayan Yenen, Türkiye'deki aşıda canlı virüs kullanılmaması nedeniyle hamilelerin de aşılanmasının bir sakıncası bulunmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Yenen'le yaptığımız söyleşinin tamamını sağ üst köşedeki bağlantıyı kullanarak dinleyebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG