Erişilebilirlik

28 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerinin gerginleştiği görüşünde. Yorumda Batılı başkentlerde Türkiye’nin yüzünü Doğu’ya döndüğü kaygısının öne çıkmaya başladığı belirtiliyor:

“İsrail’le ortak bir askeri tatbikatı iptal etmesi Türkiye’nin batıyla doğu arasında köprü olma işlevinden vazgeçtiği endişelerini artırdı. Ayrıca bazı Batılı diplomatlar Türkiye’nin İran’la tehlikeli biçimde yakınlaştığını düşünüyor. Diğer yandan Avrupa Birliği üyelik müzakereleri çok hassas bir noktada. Şimdiye kadar hep Avrupa’yla bütünleşmeyi savunan iş dünyasının önde gelen isimleri bile, sonu belirsiz bir müzakere sürecini sürdürmenin ne kadar doğru olduğunu sorgulamaya başladı. Ancak bütün bunlara rağmen Türk yetkililer ve uzmanlar, Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerini koparma niyetinde olmadığını vurguluyor. Baş müzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin Doğulu komşularına yönelmesinin, Türkiye’yi Batılı müttefikleri açısından daha etkili bir konuma getireceğini söylüyor.”

Christian Science Monitor İslam Konseyi Örgütü’nün dini değerlere hakareti yasaklayan uluslararası bir sözleşme hazırlamak istediğini ancak bunun yanlış olacağını yazıyor:

“Müslüman ülkeler, Birleşmiş Milletler’de ve bağlı kuruluşlarda yıllardır dine hakareti yasaklayan çeşitli kararnameleri kabul ettirdiler. Daha çok sembolik bir nitelik taşıyan bu kararnamelerin bağlayıcı bir özelliği yoktu. Ancak İslam Konseyi Örgütü artık sembolik kararnamelerle tatmin olmuyor, bağlayıcı özelliği olan bir küresel sözleşme istiyor. Ancak küresel bir sözleşme, azınlıkta kalan dini grupların, çoğunluğun inançlarına saldırdıkları iddiası ile baskı altına alınmasını meşrulaştırmaya yarayacaktır. Ayrıca uluslararası sözleşmeler, düşünceleri değil insanları korumak için yapılır. Zaten mevcut sözleşmeler de, insanların dini inançları nedeniyle ayrımcılığa veya şiddete maruz kalmasını yasaklıyor.”

Washington Post gazetesi eşcinsel ve cinsel tercihi farklı diğer gruplara yönelik saldırıların nefret suçları kapsamına alınmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor. Ancak gazete, eşcinsellere yönelik ayrımcılığın kaldırılması için başka yasaların da gerektiğini vurguluyor:

“Bu yasa, eşcinsellere yönelik önyargıları veya düşünce suçlarını kapsamıyor. Sadece kurbanların kimliğinden kaynaklanan ve şiddet içeren suçları kapsıyor. Ancak, insanların cinsel kimliklerine yönelik genel saldırılar, tek tek bireylere yönelik suçlardan daha yaygın bir nitelik taşıyor. Buna rağmen işyerlerinde cinsiyet ayrımcılığının yasaklanması, eşcinsellerin cinsel kimliklerini açıkça ortaya koyarak orduda görev yapmalarını yasaklayan uygulamanın kaldırılması ve eşcinsel evliliği ile ilgili tasarılar hala Kongre’de bekliyor. Başkan Obama bu tasarıların kabul edilmesi halinde onaylayacağını defalarca açıkladı. Artık Kongre de bu konuda harekete geçmelidir.”

USA Today San Diego’dan Minneapolis’e giderken, varış noktasını 200 kilometre aşan pilotları sorumsuzlukla suçluyor. Gazete, kontrol merkeziyle iletişim kurmayan pilotların affedilemez bir hata yaptığını ileri sürüyor:

“Federal Havacılık yetkililerinin iki pilotun ruhsatını iptal etmesi son derece yerinde bir karardır. Ancak bu tür olayların tekrarlanmaması için verilen bu cezanın ötesinde bazı önlemler alınması gerekir. 11 Eylül sonrasında pilot köşkünde kilitli olarak çalışan pilotlarla periyodik olarak temas kurulması gerekiyor. Pilotların görev başındayken dikkatli ve uyanık olmalarında ısrar etmek yolcuların hakkıdır.”



XS
SM
MD
LG