Erişilebilirlik

'Afganistan Seçim Komisyonu Başkanı Görevden Alınmalı'


Afganistan devlet başkanı adayı Abdullah Abdullah, önümüzdeki ay yapılacak seçimlerin ikinci turundan önce seçim komisyonu başkanının görevden alınmasını istedi.

Abdullah, Komisyon Başkanı Azizullah Lodin’in güvenilirliği bulunmadığını söyeldi.

20 Ağustos tarihinde yapılan başkanlık seçimlerinde yoğun usulsüzlük yapılmıştı. Uluslararası gözlemciler seçimlerin ikinci turuna az zaman kaldığına dikkat çekiyor ve meşru bir seçim yapılabileceği konusunda kuşkulu.

Ancak bütün kaydgılara rağmen Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile rakibi Abdullah Abdullah, 7 Kasım’daki ikinci tur seçimin mutlaka yapılması gerektiğini belirterek, ortaklaşa iktidar olma önerisini reddetti.

Karzai bir Amerikan televizyonunda, seçimin ilk turunda yolsuzluk olduğunu kabul etmekle birlikte, seçimin tamamının bundan etkilenmediğini savundu. Karzai buna rağmen barış, istikrar ve demokrasinin geleceği açısından ikinci tur seçime gitmeyi kabul ettiğini söyledi.

Karzai’nin rakibi Abdullah da iktidara ortak olma önerisini reddetti ve seçimin ikinci turunu, hilesiz yapılması kaydıyla desteklediğini söyledi.

Afganistan seçim komisyonu büyük çapta usulsüzlük belirlendiği için Cumhurbaşkanı Karzai’nin aldığı oyların üçte birini iptal etmiş ve oylamanın ikinci turunun yapılmasını kararlaştırmıştı.

Birinci tur seçimi kazanan Karzai’nin ikinci turda da önde gittiği bildiriliyor.


XS
SM
MD
LG