Erişilebilirlik

Filipinler’deki Çocuklara Yardım Eli


Jane Walker, 1996’da Filipinler gezisi sırasında çöp yığınlarını karıştıran çocukları görünce birşeyler yapması gerektiğine karar vermiş. Yanında yüz kişi çalıştıran Walker, Manila’nın çöp dağları arasında yiyecek aramaktan başka çaresi olmayan binlerce çocuğa ve ailesine yardım eli uzatıyor.

İngiliz Jane Walker Filipinler’in başkenti Manila’da çürüyen tonlarca çöpün arasında yiyecek arayan çocukları ilk gördüğünde umutsuzlukla tanışıtığını söylüyor. Walker şöyle konuşuyor: “Aileler gündelik yaşıyor. Geleceğe dair herhangi bir plan yapmaları mümkün değil. Tek dertleri o gün yiyecek birşeyler bulabilmek. Yaşamlarının sonuna kadar böyle yaşamak zorunda olduklarını düşünmek çok korkunç.”

Walker, daha iyi bir geleceği hakeden onurlu insanlarla tanıştığını anlatıyor: “Eğitim alamadıkları için önlerinde fazla seçenek yok. Ya dilencilik, ya da fuhuş yapacaklar, veya suç örgütlerine katılacaklar. Çöplüklerden beslenenlerse bu işi, ailelerini geçindirmenin en onurlu yolu olduğunu düşündükleri için yapıyor.”

Jane Walker yoksulların güvenini kazanmak için kendisi de çöplüklerden yiyecek toplamış. Sonra da Manila’da bir kreş açmış ve masrafları karşılamak amacıyla Londra’da dört ayrı işte çalışmış. Bugün Walker’in hayır kurumu Filipinler Toplum Fonu, ihtiyacı olan çocuklara yiyecek, sağlık hizmeti ve eğitim sağlıyor. Walker şöyle konuşuyor: “Çocuklar için okuldan sonra katılabilecekleri birçok program yürütüyoruz. Bale, koro, dans, fotoğrafçılık ve kitap kulübü bunlardan bazıları. Futbol turnuvaları düzenliyoruz. Çocuklar büyüdükçe ihtiyaçları da artıyor. Bu nedenle bütçemiz hiçbir zaman sabit kalmıyor, hep büyüyor.” Walker’ın kurduğu örgüt, yetişkinlere de mesleki eğitim veriyor. Çöplerin üzerine çıkamayanlar, bazı çöpleri yeniden dönüştürerek çanta ya da önlük yapıyor ve bunlarla hem ailelerini geçindiriyor hem de örgüte katkıda bulunuyor. Bu kişilerin çocuklarıysa okula gönderiliyor. Filipinler’e yerleşen Jane Walker’ın çalışmaları her yıl 20 bin Filipinli çocuğun hayatını değiştiriyor.

XS
SM
MD
LG